Koření pěti vůní je malý zázrak v mojí kuchyni. Tuto voňavou směs používám už roky, především do asijsky laděných jídel. Od minulého roku je navíc k dostání i v bio kvalitě a jak jinak než v Soonnentoru. Pět vůní znamená pět druhů koření, fenykl, anýz, hřebíček, skořice a černý pepř. Vyzkoušet můžete do nudlí v tomto receptu, používám i do nudlových polévek. A nebo tento skvělý salát, s pečenými kešu ořechy.
Počet porcí 4 svačinové
Doba přípravy 50 minut
Suroviny:
4 hrstky kešu ořechů
1 ½ lžičky koření 5ti vůní
1 lžíce granulovaného česneku
50 ml kvalitní sójové omáčky shoyu nebo tamari
1 větší brokolice
1 červená paprika
hrstka ředkviček
mořská sůl dle potřeby
limetová šťáva
na dokončení:
jarní cibulka
Návod:
1. Kešu rozprostřeme na pekáč s pečícím papírem, vložíme pod vrchní gril trouby na 180 °C , opečeme avšak jen pár minut, ořechy je potřeba hlídat, aby se nespálily a nezhořkly, jakmile začnou zlátnout, vyjmeme z trouby, posypte česnekem, kořením, zalijeme sojovou omáčkou a zamícháme, aby se kešu do omáčky a koření obalily. Opět vložíme pod gril na půl minuty, vyjmeme a necháme vychladnout
2. Na růžičky nakrájenou brokolici vložíme do vroucí osolené vody, vaříme na skus asi 2-3 minuty, scedíme propláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat.
3. Do větší mísy nakrájíme na kostky papriku, na plátky ředkvičky, přidáme brokolici, polovinu kešu ořechů, lehce osolíme, zastříkneme limetou a zamícháme.
4. Naservírujeme na talíř a opět posypme kešu ořechy a jarní cibulkou.