Možná si řeknete co je to za hloupost dělat kimchi s kořením, které do klasického receptu nepatří, ale měl jsem k dispozici zajímavou směs koření HARRISA a tak jsem se pokusil je využít právě v tomto receptu k nakládané zeleniny, kterou si doma dělám velice rád. Postup a další suroviny jsou téměř totožné jako u kimchi, doporučuji vyzkoušet. Samotná harrisa vám bude k dispozici i třeba na grilování, do pomazánek ale klidně i polévek.
10-12 porcí
máčení zeleniny neméně 2 hodiny
příprava 15 minut
kvašení nejméně 4 dny
Suroviny:
3 pl mořské soli
1 větší čínské zelí
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 velké mrkve
1 svazek jarní cibulky
nakládací pasta:
2 palce čerstvého zázvoru
1 palice česneku
3 pl sójové omáčky
4 lžíce Harissa
větší nakládací nádoba zavařovací sklenice
Návod:
1. Do větší mísy (nebo hrnce) vlijeme převařenou vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit a vychladit. Zelí, papriky nakrájíme na libovolné (větší) kousky, mrkev nastrouháme a vsypeme do mísy s vodou. (Tentokrát mi při přípravě asistoval domácí KitchenAid food processor, který zvládne mnoho úkonů a bravurně tak díky různým kotoučům urychlí přípravu a to nejen zeleniny)
2. Necháme naložené nejméně 2 hodiny. Vodu scedíme, asi 2 dcl nálevu si nechte stranou.
3. Oloupaný zázvor a česnek nastrouháme najemno, přidáme sojovou omáčku, harissu, 4 lžíce nálevu ze zeleniny a zamícháme.
4. Do mísy (hrnce) se zeleninou přidáme, nakládací pastu, rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme přidat i část nálevu.
5. Zeleninu napěchujeme do sklenice, zmáčkneme tak, aby tekutina vystoupla nad povrch zeleniny a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně čtyři dny s mírně povoleným víčkem. (Já používám keramický kvašáček na zeleninu na fotce, který jsem si jednou koupil na berounských keramických trzích) Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.
4. Na můžeme posypat jarní cibulkou a sezamem. Možná si řeknete co je to za hloupost dělat kimchi s kořením které do klasického receptu nepatří, ale měl jsem k dispozici zajímavou směs koření harrisa a tak jsem se pokusil je využít právě v tomto receptu k nakládání zeleniny, kterou si doma dělám velice rád. Postup a další suroviny jsou téměř totožné jako u kimchi, doporučuji vyzkoušet.