Granátové jablko je nyní v obchodech k dostání za symbolickou cenu. Pár jsem jich nakoupil a nechal několik týdnů dozrát, zde ho najdete v salátu s červenou řepou a listy polníčku.
4 porce
doba vaření řepy cca 1 hodina
příprava salátu 20 minut
Budeme potřebovat:
2 středně velké červené řepy
1 granátové jablko
1 čl hnědého cukru
1 pl olivového oleje
hrst slunečnicových semínek
2 hrsky polníčku (může být rukola)
mořská sůl
1 limeta
Návod:
- Řepu opereme a celou vložíme do hrnce s vodou, aby byla celá ponořená. Trvá poměrně dlouho, než se řepa uvaří, ale je to znát na chuti, když je uvařená ve slupce. Také se v ní uchová mnohem více vitamínů, než když ji vaříme oloupanou. Řepu vaříme asi 1 hodinu, ke konci zkusíme nožem, jestli je uvnitř měkká. Necháme důkladně vychladnout.
- Jablko rozkrojíme na ½ a vydlabeme všechna jádra. (Pozor na světlé kousky dužniny – jsou velmi hořké.)
- Semínka dáme do větší misky, přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, kterou jsme předtím oloupali. Zastříkneme limetkou, přidáme cukr, olej, osolíme a zlehka promícháme. Necháme v lednici vychladnout.
- Na pánvi krátce osmahneme slunečnici. (není nutné)
- Salát vyjmeme z lednice, naservírujeme na talíř, poklademe listy polníčku a posypeme slunečnicí.