Petržel či pastinák je dle mého názoru nedostatečně využívanou surovinou v našich kuchyních. Já sám jsem v minulosti vytvořil hned několik zajímavých receptů, saláty, polévky a řadu dalších nevšedních pokrmů. Pečená petržel je pro mě běžnou záležitostí, tento recept je však trochu jiný od klasiky. Jedinečný ho dělá olej z praženého sezamu ve spojení s medem a berberským kořením, tuhle kombinaci si zamilujete, uvidíte! Recept byl opět součástí kroužku, který jsme absolvovali s dětmi toto úterý.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny:
6 větších petrželí
5 lžic oleje z praženého sezamu
4 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
1 lžička berberského koření
1 lžíce sušeného tymiánu
2 lžička mořské soli
4 lžíce bílého sezamu
Dresink:
1 zakysaná smetana
1 malý stroužek česneku
nasekané černé olivy
čerstvý koriandr
mořská sůl
Návod:
1. Petržel očistíme, nakrájíme na hrubší hranolky, vše přendáme do větší mísy.
2. Do malé misky dáme zbytek surovin, zamícháme a vlijeme na petržel důkladně zamícháme. Přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předem předehřáté na 175°C asi 30 minut dozlatova, občasně promícháme.
4. Ze zakysané smetany, utřeného česneku, soli a nasekaných oliv v misce umícháme dresink, nakonec zamícháme nasekaný koriandr.