Jak jsem už dříve sliboval, že vyzkouším ogrilovat tofu trochu jinak tak také plním. Opět jsem celé jídlo pojal sezonně, přílohu tvoří dýňová kaše nastavovaná jáhlami a také jsem upekl červenou cibuli na rozmarýnu, je to jednoduché a velice dobré. Věnujte také pozornost koření, které jsem v tomto receptu použil, je jímž Citronový pepř od Sonnentor, který opět obohatí vaši všední kuchyni. Směs bio pepřů a sušené citronové kůry je jako stvořený na grilovaná jídla. Je pravda že doba grilovaček je neodvratně pryč, každopádně já griluji i během zimy, k tomu mi slouží domácí elektrický gril, s kterým se dají dělat zázraky.
Počet porcí 2
Doba přípravy: 60 minut
Budeme potřebovat:
200 g tofu natural
2 lžičky citronového pepře
mořská sůl
olivový olej
3 červené cibule
vrchovatá lžička řezaného rozmarýnu
½ dýně hokkaido
50 g bio jáhel
1 lžička provensálských bylin
1 lžíce sušených rajčat v oleji
plocholistá petrželka
dýňová semínka
Návod:
-
Tofu zatížíme talířkem, na který položíme něco těžkého a necháme vytlačit vodu. Rozkrojíme na libovolné pláty, posypeme solí, pepřem, polijeme olejem, vše vmasírujeme do tofu a necháme ½ hodiny marinovat.
-
Cibuli oloupeme , nakrájíme na hrubší měsíčky, posypeme rozmarýnem, osolíme, polijeme olejem a pečeme pod vrchním grilem na 180°C asi 25 minut do zlatova.
-
Dýní omyjeme zbavíme jader- neloupeme, rozkrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, přidáme horkou vodou spařené a scezené jáhly, zalijeme vodou, přidáme sůl, provensálské bylinky a vaříme do změknutí. Důkladně scedíme, přidáme na jemno nasekané rajčata, a metličkou vyšleháme na kaši.
-
Tofu zprudka ogrilujeme na domácím grilu do zlatova, dle potřeby lehce podlijeme olejem.
-
Naservírujeme kaši tofu, pečenou cibuli, posypeme nasekanou petrželkou a nasekanými dýňovými semínky.
Citronová pepř jsem také použil do kořeněné rajčatové polévky s batáty, k vyzkoušení náhled ZDE.