Již párkrát jsem vyzkoušel řepu v kombinaci s česnekem, vždy poměrně úspěšně. A i proto přicházím s novým receptem, ve kterém kromě červené řepy a vydatné čočky dominuje výtečná chuť smaženého česneku ve spojením s orientální chutí římského kmínu. Také jsem do polévky vybral vložku v podobě pšeničného kuskusu, vkusně zasytí a polévku obohatí, takovou polévku nelze nevyzkoušet.
Počet porcí 6
Doba přípravy: 70 minut
Budeme potřebovat:
2 červené cibule
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžička celého římského kmínu
600 g neoloupané červené řepy
1 kostka zeleninového bujonu
1 lžička mořské soli
60 červené čočky celé loupané
30 g pšeničného kuskusu
1 dcl rostlinné smetany
3 lžíce citronové šťávy
pažitka
smažený česnek
10 stroužků česneku
olivový olej dle potřeby
1 lžička tymiánu
Návod:
-
Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na oleji, přidáme kmín a opět chvíli restujeme.
-
Zalijeme 1,7 l vody, přidáme na malé kostky nakrájenou řepu, čočku, bujon, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme asi 25 minut.
-
Na oleji v malé pánvi orestujeme na hrubo nakrájený česnek do zlatova, ke konci přidáme prohřát tymián. Kuskus zalijeme v malé misce horkou vodou a necháme nabobtnat.
-
Do polévka přidáme 2/3 česneku, smetanu, citronovou šťávu a rozmixujeme.
-
Polévku nazdobíme kuskusem, zbytkem česneku i s olejem a nakrájenou pažitkou.