Z dýně se dá udělat sladký koláč, což jsem ukázal už v mé první kuchařce. Nyní doporučuji vyzkoušet také tyto výtečné noky. Jídlo je velice jednoduché a rychlé, vaše děti se budou určitě oblizovat, tak šup na to!
Počet porcí 6
Doba přípravy 70 minut
Budeme potřebovat:
1 kg dýně hokaido (čistá váha bez jader)
350 g pšeničná polohrubá mouka
špetka soli
mletý mák
600 g švestek
3 lžíce datlového sirupu
sojový jogurt
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mleté skořice
Návod:
- Dýni rozkrojíme, zbavíme jader, neloupeme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou a vaříme do měkka (asi 20 minut). Necháme důkladně vychladnout.
- Dýni přepasírujeme přes hrubé síto do misky. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Lžícemi tvarujeme noky, které klademe na pomoučený vál. (Je možné, že budeme potřebovat o trochu méně či naopak více mouky – to závisí na tom, jak dobře bude dýně scezená. Těsto by se nemělo příliš lepit na lžíci, noky však nesmí obsahovat mouky moc, nebo budou tuhé.)
- Noky vkládáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme 6 – 7 minut.
- Mezitím nakrájíme na čtvrtky švestky, podlijeme 1 dcl vody, přidáme zázvor, sirup a povaříme asi 5 minut. Omáčku naservírujeme na talíř, poklademe noky, posypeme mletým mákem, případně ještě zakápneme sirupem.
Můj tip:
Noky lze také pouze přelít rostlinným margarínem a posypat opraženou strouhankou s cukrem. Pokud vám noky zbudou, udělejte si je druhý den třeba se špenátem a uzeným tofu.
Moc děkuji za výborný recept :o). Včera jsem Vás objevila a hned k večeři vařila Vaše dýňové nočky. Nočky byly nadýchané a omáčka je krásně doladila. Takže dnes už pokukuji po další inspiraci :o)). Ať se daří a těším se na další dobroty!
Super, děkuji, doporučuji také nakouknout v knihkupectvích do mých kuchařek, nebudete litovat. https://www.smartpress.cz/petr-klima