Thajská kuchyně disponuje spoustou výtečných a zajímavých pokrmů, které si rád připravuji. Mezi moje favority mohu zařadit thajskou „kuřecí“, která je příjemně pikantní se smetanovým nádechem po kokosovém mléku. No a právě naturální – bílý tempeh v tomto receptu nahrazuje autentické kuřecí maso, které je v originálu hlavní surovinou.
Počet porcí 5
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 tempeh natural
4 lžíce oleje (nejlépe z praženého sezamu)
2 stroužky česneku
1 lžíce curry pasty (green curry paste)
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
1 červená paprika
1 menší mrkev
1 lžička soli
2 – 3 lžíce sójové omáčky
80 g rýžových nudlí
2 hrstky mladého hrášku
½ limety
malý svazek koriandru a jarní cibulky
na ozdobu vhodný i černý sezam nebo chilli paprička
Návod:
- Tempeh nakrájený na malé kostičky vložíme do hrnce s nepřilnavým dnem do rozehřátého oleje a orestujeme do růžova. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek, curry pastu a opět chvíli orestujeme.
- Zalijeme 1 l vody, kokosovým mlékem, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a mrkev. Přivedeme k varu a pozvolna povaříme asi 7 minut. Vsypeme na půl nalámané nudle a opět povaříme asi 3 minuty.
- Ochutíme sojovou omáčkou, limetovou šťávou, vsypeme hrášek a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. (Nudle trochu více nabudou a polévka nebude tak řídká.) Před podáváním nasypeme do polévky nasekaný koriandr, jarní cibulku a můžeme servírovat. Na talíři opět ozdobíme bylinkami a posypeme sezamem.
Můj tip:
Polévka je poměrně řídká, pokud byste ji chtěli mít lehce zahuštěnou, tak bych doporučil rozmíchat v trošce vlažné vody 2 menší lžíce škrobu a před dokončením vlít do polévky, následně asi 2 minutky povařit.