Toto lahodné a mírně pikantní jídlo se vyznačuje jednou specifickou surovinou, kterou bych vám rád v krátkosti představil. Tempeh jste už možná někde jedli, většinou se v kuchyních používá uzený či smažený. Abych pravdu řekl, obě tyto verze mi připadají poměrně těžké, a i proto jsem se více zaměřil na používání základního bílého (natural). Je pravda, že tato forma tempehu je bez dochucení a tepelné úpravy téměř nepoživatelná. Velice čpí ušlechtilou kulturou, kterou se sojové boby pro jeho výrobu očkují a která ho také spojuje. Jak uvidíte v receptu, je dobré tempeh dozlatova orestovat, okořenit a nějakou dobu povařit, aby tak ztratil výraznou drožďovou pachuť, která ho díky kulturám charakterizuje.
Více o tempehu se dočtete zde.
Počet porcí 4
Doba přípravy 30 minut
Budeme potřebovat:
250 g růžičkové kapusty
2 cibule
5 lžic řepkového oleje
1 balení bílého tempehu
2 stroužky česneku
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce kari koření
1 lžíce kurkumy
1 lžička chilli
1 lžíce mořské soli
100 g kešu oříšků
200 ml kokosové smetany
- Kapustičky opereme, odkrojíme spodní košťálek, dle potřeby odstraníme vrchní lístek. Poté překrojíme na polovinu.
- Kešu orestujeme dozlatova na suché pánvi nebo opečeme v troubě pod vrchním grilem. Polovinu umeleme nebo nasekáme na jemno.
- Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, po 2 minutách přidáme na menší kostky nakrájený tempeh, který také orestujeme do hněda. Nakonec postupně přidáme utřený česnek, koření a vše ještě chvíli nasucho orestujeme.
- Zalijeme asi 600 ml vody, vložíme kapustičky, osolíme a pozvolna dusíme 5 – 7 minut, dokud nezačnou měknout. Vsypeme umleté i celé ořechy, opět minutu povaříme. Vlijeme smetanu, kterou také asi půl minutky prohřejeme.
Ozdobíme koriandrem, servírujeme s bílou rýží.