Tento pokrm, který jsem poprvé představil minulý týden v rámci závorových receptů v Sama doma, je velice vhodný do těchto chladivých zimních dnů. Těmito chutnými a dobrými fazolky adzuki společně s lehce ochuceným seitanem v pikantním strouhaném zázvoru, jsem také pohostil dvě poslední návštěvy, které k nám zavítali. Opět skvostný recept, který vás vážně nadchne a nezklame.
Počet porcí 4-5
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
180 g fazolí adzuki
3 středně velké cibule
½ dcl slunečnicového oleje
1 lžíce mletého římského kmínu
3 lžíce čerstvě nastrouhaného bio zázvoru
1 lžička rozmarýnu
5 lžic sójové omáčky
2 menší mrkve
1 balení seitanu speciál
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžíce himálajské soli
hrst nakrájeného pórku
Návod:
- Fazoli vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uložíme na chladné místo nejméně na 8 hodin. Poté slijeme vodu, a dáme vařit pod pokličkou na cca 45 minut.
- Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, ke konci přidáme koření se zázvorem a krátce orestujeme.(Před přidáním koření můžete ½ osmažené cibule odebrat a vmíchat do jídla úplně nakonec před dochucením.)
- Nakonec přidáme sójovou omáčku, kterou chvíli zarestujeme. Ihned zalijeme 3 dcl vody, vsypeme na kostky nakrájenou mrkev a asi 10 minut provaříme.
- Seitan nakrájíme na malé proužky, polijeme zlehka olejem, posypeme česnekem, zamícháme a upečeme v troubě do křupava, což trvá asi 15 minut. (Tato příprava seitanu je velice chutná, ale není nutná. Seitan můžete do pokrmu jen tak přimíchat, nevyžaduje další tepelnou úpravu.)
- Do hrnce se základem vsypeme uvařené a scezené fazole, dle potřeby přidáme trochu vodu a vše ještě chvíli podusíme, ke konci přidáme na půl kolečka nakrájený pórek.(Dbáme na to, aby při vaření bylo v jídle dost vody, pokrm by měl být mírně omáčkovitý.) Dle potřeby dosolíme. Seitan přimícháme do jídla, nebo jímž můžeme posypat na omáčku.
- Na talíři můžeme posypat nakrájeným pórkem, čerstvou petrželkou či koriandrem. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem.
Můj tip:
Pokud neseženete seitan speciál, nakrájejte klasický seitan na nudličky, posypte také zlehka sušeným česnekem, uzenou paprikou, zalijte sójovou omáčkou, trochou oleje, promíchejte a postupujte stejně jak je tomu v návodu. Do základu můžeme přidat o jednu cibuli více a před zalitím část odložit do misky.