Letos jsem si u našich na chalupě na Vysočině solidně zahoubařil, každý den jsme chodili s plným košíkem, asi po hodině chození. Nacházeli jsme houby různé, sušilo se, dusilo nebo přímo spotřebovalo do polévky nebo na toasty. Nedalo mi to a hned jsem musel vytvořit nějaký pokrm, nic moc složitého a hlavně v rámci podzimní sezony. Doplněno opět lahodnými bylinkami a kořením, které můžete objednat na zbrusu novém webu a eshopu Sonnentor.
Počet porcí 4-5
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
½ malé dýně hokaido /asi 400g/
olivový olej
lžička sušeného tymiánu koupit
mořská sůl
140 g pšeničného bulguru
2 menší cibule
200 g čerstvých hřibů
1 lička mletého kmínu koupit
2 stroužky česneku
1 dcl bílého vína
1 lžička polévkového koření Wurz
čerstvě mletý barevný pepř koupit
malý svazek čerstvé petrželky
Návod
- Dýni i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, zastříkneme oleje, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a pečeme na 170°C asi 25 minut (když nechcete, aby přišla nazbyt druhá půlka dýně, upečte celou na výrobu polévky, nebo třeba pomazánky se slunečnicovými semínky).
- Bulgur vsypeme do malého hrnce, zalijeme vroucí vodou, lehce osolíme a necháme dojít pod pokličkou (většina šarží bulguru vařit vážně nepotřebuje, ale najde se někdy nějaký hrubší druh, který si někdy minutku žádá).
- Na jemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji do růžova, přidáme nakrájené houby, na pátky nakrájený česnek, kmín a chvíli restujeme. Zalijeme vínem, 2 dcl vody, přidáme wurzl, osolíme a dusíme asi 10 minut, dokud se voda téměř nevyvaří. Ochutíme pepřem, vysypeme scezený bulgur a minutu prohřejeme.
- Přimícháme dozlatova upečenou dýní a dle potřeby dosolíme. Vmícháme nasekanou petrželku a můžeme servírovat.
Můj tip:
pokud je mimo houbařskou sezonu nezoufejte, je možné že najdete nějaké houby sušené nebo prostě nakrájejte žampiony a problém je vyřešen.