Na trzích se často na podzim prodávají kukuřičné klasy, které jsou velice chutné a nesmírně sladké. Většinou nemáme moc nápadů na jejich zpracování, takže je uvaříme v hrnci, omastíme, osolíme a pečlivě okousáme. Možná ale netušíte, že si z takové kukuřice velmi snadno můžete vyrobit čerstvou polentu, která je nesrovnatelně lepší, než ta instantní. K tomuto jsem upekl výtečnou středomořskou zeleninu, obohacenou o bylinkové tofu a olivy. A nebylo by to pravé středomoří, kdyby toto jídlo neobsahovalo konkrétní množství kvalitního panenského oleje. U nás v restauraci používáme hned několik druhů olejů od různých dodavatelů a značek. K vaření řepkový nebo slunečnicový a do středomořské zeleniny, jídel a salátů právě panenský olivový olej. Jeden z našich dodavatelů je Olivum- olivium, který dováží do Čech velice kvalitní španělské oleje, olivy nebo třeba octy. Je vážně z čeho vybírat a ochutnávat, nahlédněte na http://ochutnejterozdil.cz/ do jejich sortimentu – mohu jenom doporučit.
Počet porcí 5
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
1 zralý lilek
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 cuketa
panenský olivový olej Arbequina
1 lžíce provensálských bylin
2 stroužky česneku
4 velké sladké kukuřice
200 g bylinkového tofu
2 hrstky kvalitních oliv
hrstka čerstvé bazalky
mořská sůl
mletý pepř
Návod
- Lilek a papriky nakrájíme na libovolné kostky, osolíme, zalijeme větším množstvím oleje, posypeme bylinkami a pečeme v troubě na 175 °C asi 20 minut. Přidáme nakrájenou cuketu, utřený česnek a opět pečeme dalších 15 – 20 minut. Nakonec vmícháme nakrájené tofu, zamícháme, troubu vypneme a necháme dohřát.
- Kukuřice okrájíme, vsypeme do hrnce a zalijeme po povrch vodou. Vaříme 10 minut, trochu vody slijeme, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a rozmixujeme. Opět vložíme na plotnu a minutu povaříme, dokud kaše nezhoustne.
- Kaši ochutíme solí a pepřem, naservírujeme na talíř, posypeme zeleninou s tofu, bazalkou a nakrájenými olivami._________________________________________________________________________________
Můj tip:
Do zeleninové směsi je dobré použít jednu pálivou papriku, jídlo dostane pikantní nádech, který výborně vyváží právě sladká polentová kaše