Greenwayfood

by Petr Klíma

Cizrnové lasagne

Určitě jste již ochutnali masové či zeleninové lasagne mnoha druhů, ať už s bešamelem nebo s velice těžkou sýrovou omáčkou. Moje forma tohoto populárního pokrmu je velice vydatná, ale na druhou stranu s použitím sójového jogurtu, rajčat, zeleniny a bylinek.

6 porcí
Doba přípravy 60 minut

Budeme potřebovat:
400g cizrny
2 ks červené cibule
1 ks cukety
1 ks červené papriky
1 ks žluté papriky
800 g drcených rajčat
2 pl  čerstvých bylin (oregano, bazalka, tymián)
1-2 pl polévkového koření
1 balení pšeničných lasagní
3 stroužky česneku na plátky
400 g sójového jogurtu
1 čl muškátového květu mletého
2 pl čerstvé petrželky
5 pl olivového oleje
1 l vody
cukr
sůl

Návod:

  1. Den předem namočenou cizrnu důkladně propláchneme a vaříme v hrnci bez soli do měkka.
  2. Cuketu a papriky nakrájíme na menší kostky, zalijeme částí oleje, posypeme tymiánem a pečeme v troubě na 170° 15 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  3. Cibuli nakrájíme nahrubo, vložíme do hrnce s rozpáleným olejem a zprudka osmahneme. Přidáme česnek a opět krátce osmažíme. Zalijeme vodou, přidáme rajčata, koření, bylinky a krátce povaříme.
  4. Přidáme uvařenou cizrnu a mírně rozmixujeme tak, aby část cizrny zůstala v celku. Ke konci přidáme upečenou zeleninu, promícháme a dochutíme solí nebo cukrem. Omáčka by měla být poměrně řídká.
  5. Malou vrstvu omáčky nalijeme na dno pečícího plechu (20×30) a poklademe lasagnemi. Tento proces 3x opakujeme tak, aby na povrchu byla omáčka.
  6. Jogurt dáme do větší mísy, přidáme, sůl, muškát, petrželku a důkladně promícháme. Zalijeme povrch lasagní a pečeme na 165° asi 40 minut, dokud povrch nezhnědne. Před servírováním necháme chvíli dojít stranou.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

5.12.2015

Share This