Osvěžující cuketový krém s mátou bez zahušťování.
4 porce
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat
4 ks menších cuket
2 ks větší brambor
2 stonky řapíkatého celeru
3 čl soli nebo polévkové směsi
olivový olej
malý svazek máty
Návod
- Cukety omyjeme, odkrojíme kraje, podélně rozpůlíme. Dáme na menší plech,osolíme, polijeme olejem a vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°. Pečeme 15-20 minut do zhnědnutí.
- Cibuli osmahneme v hrnci na oleji do hněda. Zalijeme vodou (2l), vložíme brambory, celer, sůl a vaříme do změknutí.
- Do hrnce vložíme cukety (jednu nakrájíme na kostičky a dáme stranou), většinu máty a vše důkladně rozmixjeme v jemný krém. Opět dochutíme a přidáme nakrájenou cuketu.
- Dle potřeby můžeme přidat najemno nasekanou mátu. Podáváme s čerstvým pečivem nebo krutony. Polévku také můžeme zjemnit sójovou smetanou nebo dochutit citronem a cukrem.