Greenwayfood

by Petr Klíma

Gulášek z hlívy ústřičné s celozrnným knedlíkem

, ,
Gulášek z hlívy ústřičné s celozrnným knedlíkem

Gulášek, který určitě osloví každého jedlíka tohoto českého pokrmu v jeho vegetariánské verzi. Přílohu bude tvořit velice chutný celozrnný knedlík, který je bez živočišných surovin, a proto bude velice dobrým obědem i na stole vegana.

 5 porcí

doba přípravy 70 minut

Budeme potřebovat:

800 g hlívy ústřičné

1 ks červené papriky

1 ks žluté papriky

3 ks cibule

2 stroužky česneku

1 čl drceného kmínu

2-3 pl mleté sladké papriky

2 pl kukuřičného škrobu nebo mouky

1 dcl slunečnicového oleje

1-2 pl polévkového koření

majoránka

2 l vody

 Návod

1. Hlívu řádně opereme, odkrojíme stonky a nakrájíme na větší proužky o průměru asi 2cm.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a smažíme v oleji do hněda, přidáme česnek s kmínem a smažíme dalších 5 minut. Přidáme mletou papriku, zprudka osmahneme a ihned zalejeme vodou, aby nezhořkla. Přidáme hlívu a dusíme asi 40 minut, dokud hlíva nezměkne.

3. Zahustíme předem připraveným kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě, opět dochutíme dle chuti a přidáme majoránku.

Celozrnné houskové knedlíky

 Budeme potřebovat:

250 g špaldové celozrnné mouky

250 g pšeničné mouky polohrubé

1/2 kostky droždí

250 ml sójového mléka

2 ks celozrnné housky (starší)

špetka cukru a soli

1.  Droždí rozdrolíme do teplého mléka, přidáme cukr a necháme asi 20 minut na teplém místě vykynout.  Do větší mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vykynutý kvásek.

2.  Vypracujeme těsto a během míchaní přidáváme průběžně na kostky nakrájenou housku. Jakmile je těsto řádně zpracované, jemně pomoučíme a necháme v teple dále kynout přibližně 40 minut.

3.  Jakmile těsto dostatečně naroste, rozpůlíme a vypracujeme 2 knedlíky, které necháme opět asi 10 minut kynout.

4.  Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou a můžeme podávat.

 Tipy a rady:

Pro ostřejší chuť guláše můžeme použít pálivou papriku nebo během vaření přidat mletý pepř.

DSC_0460

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

4.12.2015

Share This