Gulášek, který určitě osloví každého jedlíka tohoto českého pokrmu v jeho vegetariánské verzi. Přílohu bude tvořit velice chutný celozrnný knedlík, který je bez živočišných surovin, a proto bude velice dobrým obědem i na stole vegana.
5 porcí
doba přípravy 70 minut
Budeme potřebovat:
800 g hlívy ústřičné
1 ks červené papriky
1 ks žluté papriky
3 ks cibule
2 stroužky česneku
1 čl drceného kmínu
2-3 pl mleté sladké papriky
2 pl kukuřičného škrobu nebo mouky
1 dcl slunečnicového oleje
1-2 pl polévkového koření
majoránka
2 l vody
Návod
1. Hlívu řádně opereme, odkrojíme stonky a nakrájíme na větší proužky o průměru asi 2cm.
2. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a smažíme v oleji do hněda, přidáme česnek s kmínem a smažíme dalších 5 minut. Přidáme mletou papriku, zprudka osmahneme a ihned zalejeme vodou, aby nezhořkla. Přidáme hlívu a dusíme asi 40 minut, dokud hlíva nezměkne.
3. Zahustíme předem připraveným kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vlažné vodě, opět dochutíme dle chuti a přidáme majoránku.
Celozrnné houskové knedlíky
Budeme potřebovat:
250 g špaldové celozrnné mouky
250 g pšeničné mouky polohrubé
1/2 kostky droždí
250 ml sójového mléka
2 ks celozrnné housky (starší)
špetka cukru a soli
1. Droždí rozdrolíme do teplého mléka, přidáme cukr a necháme asi 20 minut na teplém místě vykynout. Do větší mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vykynutý kvásek.
2. Vypracujeme těsto a během míchaní přidáváme průběžně na kostky nakrájenou housku. Jakmile je těsto řádně zpracované, jemně pomoučíme a necháme v teple dále kynout přibližně 40 minut.
3. Jakmile těsto dostatečně naroste, rozpůlíme a vypracujeme 2 knedlíky, které necháme opět asi 10 minut kynout.
4. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Po vyjmutí z vody propícháme vidličkou a můžeme podávat.
Tipy a rady:
Pro ostřejší chuť guláše můžeme použít pálivou papriku nebo během vaření přidat mletý pepř.