Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, se kterými se dá připravit koprová omáčka. Popravdě tento recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Zprvu zvítězili velké bílé fazole a postupem času jsem přidal také celer. Je to vážně lahoda. Jemné, zdravé a poměrně jednoduché. No a aby tento pokrm byl úplně bez sóji, vybral jsem pro zjemnění rýžovou smetanu, která je poměrně neutrální chuti a do omáčky se vážně hodí.
4-5 porcí
doba máčení a vaření fazolí 12hod /45 minut
doba přípravy 25 minut
Budeme potřebovat:
150 g velkých bílých fazolí
4 lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
500 g celeru
1 lžíce wurzl
1 lžička soli
2 lžíce tapiokového škrobu /také může být kuzu nebo kukuřičný/
3 lžíce umeoctu
1 lžíce tmavého třtinového cukru
malý svazek kopru
200 ml rýžové smetany
Návod
- Den předem namočené fazole, slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (je to asi 45 minut). Scedíme a necháme přikryté pokličkou.
- Celer oloupeme, rozkrojíme na ¼, potom nakrájíme na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji smažíme na jemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800ml vody, přidáme celer, wurzl, osolíme a dusíme do polo měkka.
- Vlijeme ocet, přidáme cukr a ještě minutku zavaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, vlijeme do omáčky a chvilku povaříme.
- Odstavíme z plotny, vlijeme smetanu a přidáme nasekaný čerstvý kopr.
Můj tip:
jestli byste chtěli pokrm posunout ještě výše, celer do omáčky upečte, je to vážně rozdíl.