Když jsem servíroval tento pokrm, probudila se ve mně vzpomínka. V době, kdy jsem pracoval v Anglii, byl pastýřský koláč velkou klasikou. Originálně je z jehněčího masa, ale i zde muselo být v menu na výběr jedno vegetariánské jídlo, takže jsem ho připravoval ze sójového mletého. Nedávno se mi dostal do ruky úplně stejný produkt, jaký jsem do něj používal v Anglii. Bylo to vegemince ze sóji od Linda McCartneyfoods. Zvláštností tohoto pokrmu je na povrchu zapečená bramborová kaše. Recept je trochu pracný, ale výsledek je vážně výtečný.
Budeme potřebovat:
800 g brambor
3 lžíce rostlinného tuku (provamel)
1 dcl ovesného mléka
1 velká červená cibule
1 lodyha řapíkatého celeru
2 mrkve
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu
2 bobkové listy
3 lžíce rajčatového protlaku
250 g sójového mletého (vegemince)
1 dcl sójové omáčky tamari
1 lžička soli
2 hrstky hrášku
- Brambory oloupeme, nakrájíme, vložíme do většího hrnce, osolíme a uvaříme do měkka. Scedíme, přidáme tuk a mléko, osolíme a vyšleháme jemnou kaši.
- Cibuli nakrájíme na jemno, řapíkatý celer a mrkve na rovnoměrné kostky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a pozvolna restujeme asi 5 minut. Přidáme bylinky, protlak, rozetřený česnek a opět chvíli restujeme. Zalijeme 0,5 l vody, přidáme sójové maso, omáčku, bobkový list, osolíme a podusíme asi 10 minut. Dle potřeby po převaření dochutíme solí. Nakonec vsypeme hrášek.
- Směs vsypeme do zapékací mísy. Kaši můžeme na směs nanést cukrářským sáčkem (jak je tomu na fotce) nebo lžící a zarovnat vidličkou. Vložíme do předem na 170°C vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud kaše nechytne zlatavou barvu. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Linda McCartney Foods je britská značka mrazeného veg(etari)ánského jídla, která si u nás v současnosti získává velikou oblibu. Jejich produkty zahrnují například mleté sójové maso, burgerové placky, klobásy či venkovské koláče. Produkty je možné zakoupit v síti Globus ČR, v hypermarketech Albert, na internetových obchodech Rohlík, Košík nebo Koloniál, nebo také v pražském World Vegan.