Greenwayfood

by Petr Klíma

Variace salátů které musíte vyzkoušet!

,
Variace salátů které musíte vyzkoušet!

Ve chvíli, kdy se rozhodnete nejíst maso (nebo ho i třeba jen omezit), váš jídelníček by se měl stát o to pestřejší. Váš příděl zeleniny, sacharidů a bílkovin by měl být vyvážen a nemělo by v něm nic chybět. Salátová miska by vám měla poradit, co všechno si můžete k obědu (ale i třeba do práce) udělat. Možností je spousta, jen je potřebné mít doma dostatek surovin k přípravě. Já vám nyní poradím, jak různé suroviny kombinovat tak, aby nejen dobře chutnaly, ale také vypadaly.

 

Řepný salát s olivami a ořechy

Budeme potřebovat:
1 menší řepu
hrstku černých oliv
hrstku ořechů
1 pl javorového sirupu
1-2 pl jablečného octa
2 pl olivového oleje
čerstvý kopr
sůl

Syrovou oloupanou řepu nastrouháme na hrubším struhadle do větší misky. Přidáme nakrájené olivy a zbytek surovin. Důkladně promícháme, aby se spojily všechny chutě. Nakonec vmícháme nasekaný kopr.

 

Baby mungo klíčky s kukuřicí a omáčkou sweet chilli

 

Budeme potřebovat:
1 hrst klíčků
1 hrst sladkých kukuřičných zrnek
1 pl sweet chilli omáčky

Vše smícháme dohromady, dle chuti přidáme sweet chilli.

DSC_1348

Mořská řasa Nori s ředkvičkami a sezamem

 

Budeme potřebovat:
4 pl nori vloček
5 ředkviček
hrst salátu pak choi
2 pl sójové omáčky
1 pl sezamového oleje
1 pl sezamu natural

Ředkvičky a salát nakrájíme, zasypeme řasou, sezamem, zalijeme olejem a omáčkou. Zamícháme a necháme chvíli odležet.

Marinovaný tofu balkán s bylinkami

 Budeme potřebovat:
1 kostka tofu
2 stroužky česneku
2 pl olivového oleje
malá hrstka estragonu (lze použít různé bylinky)
1 čl sušeného oregana
1 čl soli

Tofu na marinování se mi osvědčilo od Veta, je pevnější a je podobné balkánskému sýru.Nakrájíme na libovolné kostky, zasypeme bylinkami, přidáme rozetřený česnek, olej a dostatečně osolíme. Já nechávám marinovat přes noc, ale stačí tak 2 hodiny.

Jáhlový salát s pečenou zeleninou

 Budeme potřebovat:
100 g jáhel
1 malý lilek
1 malá cuketa
1 stroužek česneku
1 čl provensálských bylin
hrstka čerstvých bylin
4 pl olivového oleje

/ze zeleniny můžeme použít také papriky nebo červenou cibuli/

Jáhly spaříme horkou vodou, zalijeme vlažnou vodou a vaříme 15 – 20 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít. Vysypeme do misky a necháme vychladnout. Lilek nakrájíme na kostky a posypeme solí, necháme 10 minut vypotit. Vysušíme ubrouskem a vložíme na pánev s rozpáleným olejem. Restujeme asi 10 minut, přidáme kostky cuket, rozetřený česnek, sušené bylinky a opět krátce restujeme. Odstavíme z plotny a zasypeme čerstvými bylinkami. Po vychladnutí vsypeme do jáhel, osolíme a promícháme.

Mrkev s kustovnicí a kokosem

Budeme potřebovat:
1 mrkev
1 pl kustovnice
2 pl strouhaného kokosu
½ citrónu

Mrkev nastrouháme na struhadle, přidáme kustovnici, kokos, olej, zastříkneme citrónem a promícháme.

DSC_1244

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

2.9.2016

Share This