Greenwayfood

by Petr Klíma

Pečené mladé mrkvičky s pestem

, , ,
Pečené mladé mrkvičky s pestem

Možná si řeknete: pečená mrkev – na tom nic není a pesto, to jsme dělali už několikrát, nic zvláštního a neobyčejného. Ale není to jen takové obyčejné pesto. Dostal jsem od mého farmáře z Čáslavi krásný svazek mrkve a tak jsem tápal, co s ním vymyslet. Především mě vrtalo hlavou, jak důmyslně využít krásně zelenou nať. Možná ji často dáváte do vývaru nebo skončí na zahrádce v kompostu. Farmář Milan Jambor mi mimo jiné prozradil, že tato voňavá nať se ve velkém používá při výrobě opalovacích krému v kosmetice, což jsem vážně nevěděl. Jak je z názvu patrné, mrkvičky jsem upekl a z natě jsem udělal neobvyklé pesto. Tak co, vyzkoušíte pesto s obsahem karotenu?

DSC_8210

DSC_8220

doba přípravy 50 minut
2 porce

Budeme potřebovat:
svazek mrkve
hrst slunečnicového semínka
čerstvé bylinky /tymián, rozmarýn/
1 stroužek česneku
mletý barevný pepř
1 čl  lahůdkového droždí /veg. verzi parmazánu/
ocet balsamico /já si nyní oblíbil Merlot balsamico/
1 citron
olivový olej
sůl

DSC_8267

 

Návod

  1. Z mrkví odkrojíme nať a důkladně omyjeme. Poklademe na plech s pečícím papírem. Posypeme natrhanými bylinkami, osolíme, opepříme, polijme olejem a rukama promícháme, vložíme do trouby a pečeme do zlatova na 170°C. Ke konci polijeme octem, posypeme ½ množství slunečnice a opět zprudka zapečeme. Celý proces trvá asi 45 minut.
  2. Slunečnicová semínka zlehka opražíme na sucho v pánvi. Hrstku opláchnuté natě vložíme do hmoždíře nebo mixeru.
  3. Přidáme, česnek, ½ množství slunečnice, 3 lžíce citrónové šťávy, droždí, větší množství oleje, sůl a utlačíme jemné pesto.
  4. Pestem potřeme upečené mrkve a můžeme servírovat.

DSC_8305

DSC_8287

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

9.6.2016

Share This