Možná si řeknete: pečená mrkev – na tom nic není a pesto, to jsme dělali už několikrát, nic zvláštního a neobyčejného. Ale není to jen takové obyčejné pesto. Dostal jsem od mého farmáře z Čáslavi krásný svazek mrkve a tak jsem tápal, co s ním vymyslet. Především mě vrtalo hlavou, jak důmyslně využít krásně zelenou nať. Možná ji často dáváte do vývaru nebo skončí na zahrádce v kompostu. Farmář Milan Jambor mi mimo jiné prozradil, že tato voňavá nať se ve velkém používá při výrobě opalovacích krému v kosmetice, což jsem vážně nevěděl. Jak je z názvu patrné, mrkvičky jsem upekl a z natě jsem udělal neobvyklé pesto. Tak co, vyzkoušíte pesto s obsahem karotenu?
doba přípravy 50 minut
2 porce
Budeme potřebovat:
svazek mrkve
hrst slunečnicového semínka
čerstvé bylinky /tymián, rozmarýn/
1 stroužek česneku
mletý barevný pepř
1 čl lahůdkového droždí /veg. verzi parmazánu/
ocet balsamico /já si nyní oblíbil Merlot balsamico/
1 citron
olivový olej
sůl
Návod
- Z mrkví odkrojíme nať a důkladně omyjeme. Poklademe na plech s pečícím papírem. Posypeme natrhanými bylinkami, osolíme, opepříme, polijme olejem a rukama promícháme, vložíme do trouby a pečeme do zlatova na 170°C. Ke konci polijeme octem, posypeme ½ množství slunečnice a opět zprudka zapečeme. Celý proces trvá asi 45 minut.
- Slunečnicová semínka zlehka opražíme na sucho v pánvi. Hrstku opláchnuté natě vložíme do hmoždíře nebo mixeru.
- Přidáme, česnek, ½ množství slunečnice, 3 lžíce citrónové šťávy, droždí, větší množství oleje, sůl a utlačíme jemné pesto.
- Pestem potřeme upečené mrkve a můžeme servírovat.