Tak kopřivy už nějakou chvíli rostou! Ty krásný malý, mlaďoučký, tmavě zelený. Jedna z prvních průkopníků z říše bylin, které volně rostou skoro všude. S medvědím česnekem nám vždy dávají signál přicházejícího jara. Jejich využití v domácnosti je mnohostranné. Jak v kuchyni, tak i v kosmetice. Obsahují mnoho užitečných látek, které při dobrém zpracování dodají tělu mnoha dobrého.
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
6 hrstí mladých jarních kopřiv
3 velké hrstky medvědího česneku
2 menší cibule
2 větší brambory
1 větší mrkev
4 pl jáhel
4 olivového oleje
1 čl červeného pepře
špetka muškátového květu
1 čl sušeného zeleninového bujonu
hrst opražených slunečnicových semínek
1 pl mořské soli
Návod:
-
- Na hrubší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a smažíme do růžova.
- Zalijeme 1,8 l vody, přidáme na kostky nakrájený brambor, mrkev a jáhly. Osolíme, vsypeme bujón, pepř a vaříme, dokud se jáhly neuvaří. /asi 20 minut/
- Zpracujeme kopřivy: důkladně propláchne ve studené vodě klidně 2 krát, a přebereme. / Odstřihneme hrubší stonky a kořínky/. Jestli jsou kopřivy starší, používáme pouze listy. Při trhání a mytí používám gumovou rukavici. Pokud nemáte, kopřivy před krájením spařte, vyhnete se tak nepříjemného popálení.
- Kopřivy vložíme do vroucí polévky a povaříme asi 2 minutky. Odstavíme, přidáme medvědí česnek a rozmixujeme. Dochutíme dle potřeby dochutíme solí.
Můj tip:
Mimo sezónu kopřivu nahradíme listovým špenátem a klasickými stroužky česneku. Polévka bude hodně podobná, hlavně barvou 🙂 . Místo jáhel požijeme vločky, akorát o lžíci méně, dost nabývají a polévka by mohla být příliš hustá.