Greenwayfood

by Petr Klíma

Žitné halušky se zelím a tempehem

, ,
Žitné halušky  se zelím a tempehem
Tento recept již sklidil úspěch na všech frontách. Na Biodožínkách, různých webových stránkách, blozích a nevím kde ještě J. A proto nesmí chybět ani na mém blogu. V receptu proběhly drobné úpravy toho, co se dalo ještě vylepšit.

 

 

DSC_2725-2

 6 porcí
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:

Halušky:
650 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
200 g hrašky na zahušťování
1 l vody
muškátový oříšek
1 čl soli
Zelí na sladkokyselo:
4 cibule
300 g bílého zelí
300 g kysaného zelí
8 pl  řepkového oleje
1 uzený tempeh
1 čl drceného kmínu
pár stonků tymiánu
1 kostka zeleninového bujónu
2 pl sójové omáčky
1 pl třtinového cukru

Návod

  1. Příprava těsta: do větší mísy vsypeme hrašku, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Zalijeme vodou a celé rozmixujeme metličkou. Postupně přisypáváme mouku, vařečkou vyhněteme hustější těsto, které necháme chvíli odpočinout. (Mouka nasákne vodu a těsto zhoustne.)
  2. Výroba halušek: těsto protlačíme přes haluškové síto do vroucí vody a vaříme asi 7 minut. Doba vaření je orientační, jakmile halušky do hrnce protlačíme, bude chvíli trvat, než voda začne znovu vřít, proto je dobré měřit čas od doby, kdy se tak stane. Jednu halušku vyjmeme, zchladíme vodou, zlomíme a zjistíme, jestli je uvařená. Poté scedíme a propláchneme v sítku studenou vodou, aby se halušky nelepily. Můžeme mírně promastit.
  3. Opečeme tempeh a udusíme zelí: na větší pánvi rozehřejeme olej, vložíme najemno nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájený tempeh, kmín, obraný tymián, mírně osolíme a opět krátce orestujeme, dokud není tempeh křupavý. Polovinu směsi odsypeme stranou a ponecháme na ozdobení na talíři. Do směsi vložíme na hrubší plátky nakrájené zelí a přelijeme asi 300 ml vody. Přidáme bujón a podusíme do poloměkka.
  4. Dokončení: přidáme překrojené kysané zelí, dle potřeby znovu podlijeme vodou. Dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Do hotové směsi vsypeme halušky a dle potřeby dosolíme.

DSC_2630-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

16.1.2016

Share This