Greenwayfood

by Petr Klíma

Žitné nudle s mákem

, ,
Žitné nudle s mákem
Tento pokrm děti milují a nejen ony. Já sám je třeba mám rád dodnes! :-). Jelikož máme své děti rádi, snažíme se jim dopřát to nejlepší a u nás je tomu tak i v kuchyni. Proto jsem vytvořil nudle, které jsou plné vlákniny a stále chutnají výtečně. Aby pokrm děti oslovil, musíme ho především dobře naservírovat. Já posypal nudle (kromě máku) kakichurmou, zrníčky granátového jablka a drcenými mandličkami. Vše osladí javorový sirup, který si mrňousci zamilují. 🙂

4 porce
doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
300 g žitné celozrnné mouky (+ na podsypávání)
40 g hrašky na zahušťování
24 pl vody (je to o kousek víc než 2 dcl)
4 pl olivového oleje
špetka soli
Na zdobení:
mletý mák
kokosový tuk
javorový sirup
plátky mandlí
ovoce/máta

Návod

  1. Příprava těsta: vodu s olejem si odměříme do menší misky, přidáme hrašku a rozkvedláme metličkou. Vlijeme do větší misky, kde jsme si nasypali mouku. Osolíme, vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 30 minut odležet.
  2. Propracování a výroba nudlí: těsto rozkrojíme na ½ a rozválíme v hrubší plát. Přehneme stranami dovnitř. Znovu rozválíme a takto několikrát opakujeme. Těsto se lepí, je potřeba hodně moučit pracovní plochu, ale také na povrchu a prosypávat dovnitř. Nakonec vyválíme užší (ale na šířku dlouhý) plát o tloušťce 3 mm. Překrojíme 2x napůl, nakrájíme libovolné nudle, rozprostřeme na desku a necháme ½ hodiny proschnout.

DSC_2457-2   DSC_2462   DSC_2555

DSC_2566-3 DSC_2570-2 DSC_2589-4

3. Vaření nudlí : nudle vložíme do vroucí vody s trochou oleje a vaříme 4 minuty. Necháme 3 minuty pod pokličkou dojít. Já vždy jednu vyjmu, zchladím vodou a chutnám.

DSC_2604-2 DSC_2621-2 DSC_2776

4.  Dokončení: nudle scedíme, promastíme tukem a naložíme na talíře. Posypeme ovocem, mletým mákem, mandlemi, nasekanou mátou a polijeme sirupem. A pak jen žasneme, jak se může tak prosté a zdravé jídlo, proměnit v úplnou delikatesu! 🙂

DSC_2887-2

Můj tip :
Nudle můžete nakrájet na dlouhé nudle a použít s vaší běžnou omáčkou na těstoviny, docílíte tak podobného tvaru jako u těstovin tagliatelle. Pokud všechny nudle nepoužijete, nechte je důkladně proschnout. Uchovat je pak můžete třeba v papírovém sáčku od mouky a uvařit až za týden. Je možné, že je budete muset vařit o chvilku déle.

DSC_2863-2-2

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

9.1.2016

Share This