Opět osvědčený a velice oblíbený český recept smetanové omáčky na špaldové jíšce s uzeným tofu a celozrnnými těstovinami.
4-5 porcí
Doba přípravy 40 minut
Budeme potřebovat:
2 menší cibule
2 pl margarinu provamel
3 pl olivového oleje
3 pl špaldové celozrnné mouky
500 ml sójového mléka
2 dcl sójové smetany
1 čl zeleninového bujonu
3-4 pl čerstvě nastrouhaného křenu
2 balíčky uzeného tofu
pohankovo-špaldová vřetena (může být Celozrnný knedlík)
mořská sůl / sójová omáčka
petrželka
Návod:
- Cibuli nakrájíme na jemno, vložíme na rozehřátý tuk a orestujeme do růžova. Přisypeme mouku a restujeme další 2 minuty. Nakonec přidáme 2 pl sójové omáčky kterou taktéž krátce zarestujeme. /Zvýrazní se její chuť. Pokud ale chcete mít omáčku pěkně bílou, tak sójovou omáčku nepoužívejte /
- Zalijeme mlékem, přidáme bujon, přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme asi 10 minut. Dle potřeby opět dohustíme (smetanou omáčka trochu zřídne).
- Odstavíme, přidáme křen, dle potřeby dochutíme solí nebo omáčkou a zjemníme smetanou.
- Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 5 minut, necháme dojít pod pokličkou 5-7 minut. Scedíme, omastíme olivovým olejem a vmícháme nasekanou petrželku.
- Tofu nakrájíme na medailonky a osmahneme na oleji na pánvi.