Dost podobný recept-postup jsem v minulém roce zařadil na jídelníček naší školní jídelny. Není to určitě nic nového, pesto z bazalky zná asi každý, každopádně tato kombinace obohacená cherry rajčátky a parmazánem funguje moc dobře. A doopravdy, toto jednoduché a chutné jídlo zafungovalo i v praxi, děti byly moc spokojené a chodily zpět pro přídavky, což vždy potěší. Tento recept je samozřejmě spíše pro domácí použíti, pokud však bude nějaká šikovná kuchařka školní jídelny, tak muže zařadit i ve větším provozu, jako školy jsou. Přeji mnoho zdaru při vyzkoušení, ať už vaříte kdekoliv, samozřejmě i dobou chuť.
Tip pro jídelny zš: makarony je ve velkém množství(pokud je to možné) potřeba míchat s pestem na více menších dávek během výdeje, aby pesto nebylo hnědé a jídlo vypadalo stále dobře pro oko dětí, to je také jeden z faktorů úspěchu.
Zde ještě foto z jídelny, makarony s pestem před dokončením ve větším množství.
Suroviny:
200 g kvalitních makaronů
2 hrsti čerstvé bazalky
2 hrsti opražených slunečnicových semínek
1 lžička lahůdkového droždí
špetka solného květu Flor de Sal s příchutí oliv kalamata
3 hrsti cherry rajčátek
6 stroužků česneku
prémiový panenský olivový olej
strouhaný parmazán
Návod:
1. Makarony vložíme do většího hrnce s osolenou vroucí vodou, vaříme 8-10 minut al dente.
2. Do nádoby mixeru vložíme bazalku, semínka, 1 stroužek česneku, droždí, 1,5 dcl oleje, osolíme a rozmixujeme v jemné pesto. (U nás domácnosti léta na mixování používáme tento výkonný Kitchen Aid mixér.)
3. Na rozehřáté pánvi s lžící oleje orestujeme dozlatova nahrubo nasekaný česnek. Pánev poté vypneme, přidáme na polovinu překrájené rajčátka, scezené makarony, vlijeme pesto a zamícháme, smět již nevaříme (aby se makarony lépe rozmíchaly, přidáme trochu vody).
4. Ihned můžeme servírovat na talíř, nakonec posypeme parmazánem.
Solný květ z Mallorky s nejvzácnějšími olivami Kalamata 🫒
⚪ 100% přírodní Solný květ z Mallorky s olivami Kalamata
⚪ Jemná mořská sůl doplněná intenzivní chutí nejvzácnějších černých oliv
⚪ Kaviár mezi solemi – zvýrazní přirozenou chuť středomořských specialit
👨🍳 Použití: ⚪ Skvělé na ryby, těstoviny, středomořské pokrmy a pomazánky
⚪ Perfektní k rajčatovému salátu s mozzarellou
⚪ TIP: Smíchejte lžičku solného květu s extra panenským olivovým olejem a vychutnejte s čerstvým pečivem