Greenwayfood

by Petr Klíma

Ravioly s brokolicí a ricottou

Ravioly s brokolicí a ricottou

Nedávno jsem pro děti doma uspořádal velkou premiéru v kuchyni, vytvořili jsme čerstvé těstoviny. Zprvu jsem zvolil ravioli, abychom si vyzkoušeli těstoviny s náplní. A jelikož nám všem chutná brokolice, tak volba surovin na náplně byla jasná. Navíc nám k tomu byl ku pomoci nový strojek na těstoviny KitchenAid, který, tak jako mnoho dalších spotřebičů, se kterými nyní pracuji, mám zapůjčené od Magnumhome, výhradního distributora těchto spotřebičů. Práce se strojkem jde pěkně od ruky a aniž bychom to nějak dlouze zkoumali a trénovali, konečný výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Z fotek vidno, že si s takovým úkolem poradí i děti, a tak myslím, že to nebude problém i pro děti z kroužku. Nakoukněte do receptu a na fotografie, že je to vážně hračka.

           
            

Suroviny
Těsto:
250 g pšeničná mouka hladká 00
3 vejce
1 lžíce olivový olej
sůl
Náplň:
170 g čerstvá brokolice
1 stroužek česneku (dětem bez)
200 g sýr ricotta
4 lžíce strouhaný parmazán
2 x žloutek
4 lžíce strouhanky
sůl
pepř
Na dokončení:
olivový olej
strouhaný parmazán
ořechy
pepř
sůl

        

Návod:

1.  Mouku vsypeme na pracovní stůl, utvoříme důlek, osolíme, přidáme olej a rukama vypracujeme hladké těsto, zabere to asi 10 minut. Vložíme na půl hodiny do lednice. (Zde se samozřejmě nabízí i udělat těsto v hnětači, každopádně já v tomto případě chtěl, aby si děti vyzkoušely práci s s těstem ručně, možná příště vyzkoušíme i tuto variantu.)
2.  Brokolici vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 5 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou, důkladně vyždímáme, vložíme do nádobky mixéru, přidáme česnek a rozmixujeme. Vložíme do misky, přidáme zbytek surovin, dochutíme solí a pepřem. (Místo parmazánu bych rád vyzkoušel i plísňový sýr jako je třeba Roquefort nebo Niva, ale to by už asi pro děti nebylo.)
3.  Těsto znovu propracujeme, rozdělíme nožem na 1/4, lehce rozválíme válečkem, lehce pomoučíme, vložíme do strojku na těstoviny, nejdříve nahrubo a nakonec na tloušťku č 6-7. (Po celou dobu je potřeba, aby bylo těsto obalené v mouce, aby se ve strojku nepřilepilo a zaseklo).
4.  Těsto opět zespodu posypeme, aby se nepřilepilo ke stolu, poklademe lžičkou náplně, na spojích potřeme prstem vodou, přetáhneme těstem přes náplň, stlačíme prsty a vykrajovátkem vykrojíme ravioly ve tvaru čtverce. (Na fotce na talíři  jsou ravioly poněkud velké, vařením, tak jako klasické těstoviny ještě nabydou, příště bych rád dosáhl o dost menší velkosti)
5.  Vložíme do vroucí osolené vody, vaříme dle velikosti 4-5 minut. Vyjmeme na talíř, zalijeme olejem, posypeme na jemno nasekanými ořechy a posypeme parmazánem. (Ravioly lze také přelít jemnou rajčatovou omáčkou třeba s bazalkou.)

Můj tip: na pánvi na oleji zprudka orestujeme plátky česneku, tímto olejem ravioly přelijeme na talíři.

     

Dovednosti

Zveřejněno

20.1.2024

Share This