Greenwayfood

by Petr Klíma

Fenykl sladký

Fenykl sladký

Fenykl má charakteristickou anýzovou chuť a vůni, jejímuž kouzlu poprvé podlehli Portugalci, když se poprvé vylodily na exotické Madeiře. Velké popularitě se následně stal u Římanů a Řeků. Složil především k udržení pevného zdraví, k výživě v době hladomorů či...
Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Hrách setý…nebo spíše a prostě hrášek.

Tato prastará jednoletá popínavá luštěnina z čeledi bobovitých je známa mnoho let napříč všemi stravovacími styly. Nejstarší záznamy pochází z let okolo 7000 let př. n. l. z východního Středozemí, kde ho pěstovali převážně Řekové a Římané, kteří ho později přinesli do...
Špenát

Špenát

Mezi další klasicky jarní surovinu bezesporu patří mladé listy špenátu. Původ a pěstování setého špenátu je nejprve dohledatelný v jihozápadní Asii. Od 7. století byl pěstován ve větší míře v Číně. Do Evropy se však díky Maurům přes Francii poprvé dostává až kolem...
Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Malé kulaté kapustičky, bud´ je milujete, nebo je kvůli zápachu při vaření prostě až tak moc nemusíte. Růžičková kapusta je z pohledu pěstitele bylina dvouletá, avšak pěstovaná jako jednoletka. Její otužilost nám umožní ji konzumovat od brzkého podzimu, během celé...
Krásný kadeřávek

Krásný kadeřávek

Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá, přezdívaná také jako kudrnatá, je mrazuodolný druh kapusty, který si s trochou umu a zahrádkářského nadšení můžete i sami přes zimu vypěstovat třeba na balkóně. Teploty pod nulou mu nevadí a naopak jsou přemrzlé listy i chuťově...