PK | Čvc 5, 2018 |
Fenykl má charakteristickou anýzovou chuť a vůni, jejímuž kouzlu poprvé podlehli Portugalci, když se poprvé vylodily na exotické Madeiře. Velké popularitě se následně stal u Římanů a Řeků. Složil především k udržení pevného zdraví, k výživě v době hladomorů či...
PK | Čvn 24, 2018 |
Tato prastará jednoletá popínavá luštěnina z čeledi bobovitých je známa mnoho let napříč všemi stravovacími styly. Nejstarší záznamy pochází z let okolo 7000 let př. n. l. z východního Středozemí, kde ho pěstovali převážně Řekové a Římané, kteří ho později přinesli do...
PK | Kvě 26, 2018 |
Mezi další klasicky jarní surovinu bezesporu patří mladé listy špenátu. Původ a pěstování setého špenátu je nejprve dohledatelný v jihozápadní Asii. Od 7. století byl pěstován ve větší míře v Číně. Do Evropy se však díky Maurům přes Francii poprvé dostává až kolem...
PK | Bře 12, 2018 |
Malé kulaté kapustičky, bud´ je milujete, nebo je kvůli zápachu při vaření prostě až tak moc nemusíte. Růžičková kapusta je z pohledu pěstitele bylina dvouletá, avšak pěstovaná jako jednoletka. Její otužilost nám umožní ji konzumovat od brzkého podzimu, během celé...
PK | Úno 16, 2017 |
Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá, přezdívaná také jako kudrnatá, je mrazuodolný druh kapusty, který si s trochou umu a zahrádkářského nadšení můžete i sami přes zimu vypěstovat třeba na balkóně. Teploty pod nulou mu nevadí a naopak jsou přemrzlé listy i chuťově...