Greenwayfood

by Petr Klíma

Pařížské ROHLÍČKY

Pařížské ROHLÍČKY

Nevím, jak moc mají tyto rohlíčky společné s Paříží, ale pro mě jsou neodolatelné stejně jako třeba pro turistu Eiffelovka. Jako dítě jsem je každé vánoce hltal po kvantech. Až letos jsem se odvážil k této veganské verzi. Nebylo to však úplně jednoduché, práce...
Medová sakrajda

Medová sakrajda

Tuto staročeskou dobrotu jsem poprvé ochutnal při návštěvě berounských hrnčířských trhů a byl jsem vážně ohromen. Ihned jsem musel zjistit, o co se jedná a pustit se do receptu, který tento moučník přinejmenším přiblíží. Jeho historii a vznik jsem dohledal v...
Šťavnaté  bezlepkové marokánky

Šťavnaté bezlepkové marokánky

Marokánky se u nás doma dělaly vždy, toto je velice odlišná verze z kvalitních surovin, téměř bez cukru. V naší restauraci se po nich vždy zapráší, jsou prostě famózní a měkoučké… Doba přípravy 50 min. 50 malých mincí  Bešamel: 250 ml sójové smetany 150 ml sójového...
Linecké cukroví trochu jinak

Linecké cukroví trochu jinak

Jedno z hlavních cukroví, které nesmí chybět na vánočním stole. Vzhledem připomínající linecké pečivo, v celozrnném provedení, s voňavými mandlemi a citronovou kůrou. Budete se opět muset obrnit trpělivostí, těsto se trochu drolí, jakmile najdete správný grif půjde to...
Řepná polévka s pomerančem a quinoou

Řepná polévka s pomerančem a quinoou

Tuto polévku jsem připravoval nespočetněkrát, převážně v restauraci, ale i doma. Nyní jsem si na ni vzpomněl a uvažuji, že ji opráším a budu servírovat na štědrovečerním stole. Polévka je příjemně nasládlá už proto, že je z řepy pečené. Také pomeranč a voňavé koření...