Greenwayfood

by Petr Klíma

Bezkuskusový salát  z květáku s černými fazolemi

Bezkuskusový salát z květáku s černými fazolemi

Věděli jste o tom, že třeba takový květák se dá jíst úplně syrový? Název tohoto receptu mě napadl, když jsem umlel právě květákové růžičky, které po umletí strukturou hodně kuskus připomínaly. Květák se řadí mezi brukvovitý druh zeleniny a z tohoto druhu je nejlépe...
Polévka z pečených kedluben a červené čočky  s křenem a pažitkou

Polévka z pečených kedluben a červené čočky s křenem a pažitkou

Letos jsem dal kedlubně v kuchyni více prostoru. Minulý rok jsem stihl sotva jeden recept, a tak jsem si říkal, že to musím letos napravit. Je pravda, že kedlubnu je nejlepší chroupat jen tak syrovou, hlavně tu mladou, která není ještě dřevnatá a je náramně slaďoučká....
Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Tak tu máme opět období, kdy se k nám do kuchyně dostává mlaďoučký jarní špenátu a proto jsem si připravil pár nevšedních receptů. První v řadě je právě tento s tmavozelenou čočkou a opékaným tofu. No a právě třeba na tofu jsem tentokrát použil jednu z kořenících...
Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami  a dýňovým semínkem

Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami a dýňovým semínkem

Tento recept vznikl téměř na farmářském trhu, ze surovin přímo odtud. Vždy se těším, s čím novým farmář přijde. Občas i trochu vyzvídám, co nového přijde, abych se na to mohl trochu připravit. Hlavní surovinou, kromě pšeničného bulguru a čočky, zde budou mladé...
Celer s fazolemi v koprové omáčce

Celer s fazolemi v koprové omáčce

Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, se kterými se dá připravit koprová omáčka. Popravdě tento recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Zprvu zvítězili velké bílé fazole a postupem času jsem přidal také celer. Je to vážně lahoda. Jemné,...