Greenwayfood

by Petr Klíma

Smažená kimchi rýže s uzeným tofu

Smažená kimchi rýže s uzeným tofu

Tato pikantní rýže je poměrně jednoduchá záležitost, jen je potřeba pár klíčový surovin. V první řadě je to kimchi, ať už domácí anebo kupované, to je jedno. Dále je nutné si dopředu uvařit rýži, nechat vychladnou, aby se drolila, já do tohoto jídla používám vždy rýži...
HOUBOVÝ BULGUR s pečenou dýní

HOUBOVÝ BULGUR s pečenou dýní

Letos jsem si u našich na chalupě na Vysočině solidně zahoubařil, každý den jsme chodili s plným košíkem, asi po hodině chození. Nacházeli jsme houby různé, sušilo se, dusilo nebo přímo spotřebovalo do polévky nebo na toasty. Nedalo mi to a hned jsem musel vytvořit...
Kopřivové palačinky s medvědím žervé a cheddarem

Kopřivové palačinky s medvědím žervé a cheddarem

Tato jarní kombinace vás doslova učaruje, kopřivy, medvědí česnek (ten teď roste a prodává se skoro všude) a vitamíny nabité klíčky, to je to, co vaše tělo právě teď potřebuje. Ječná mouka obsažená v palačinkách je navíc jako stvořená do palačinkových těst, také...
Smetanové těstoviny s žampiony a špenátem

Smetanové těstoviny s žampiony a špenátem

Umami je vedle čtyř základních chutí, které všichni známe, pátou chutí. Název je odvozený z japonských slov umai (lahodný) a mi (chuť). Směs je takovým chameleonem mezi kořeními, který zvýrazňuje chuť všech druhů pokrmů, ať už polévek, omáček, masa nebo zeleniny. Já...
Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špaldoto se špenátem, balkánským sýrem a medvědím česnekem

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin .Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni:...