V zimním období v kuchyni přirozeně zařazuji kadeřávek, tentokrát dostal svoje místo v salátu, kde ho doplňují hrušky, příjemně pikantní dresink a mleté pistáciové oříšky. Možná si nyní řeknete, kde já seženu v této době kadeřávek? Ano, není to úkol lehký, k sehnání bývá čas od času v Country life, posledně jsem ho viděl v internetovém obchodu Rohlík či Freshbedýnky, musíte sami zapátrat.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat
200 g klasické pšeničného kuskusu
mořská sůl
100 g kadeřávku
2 menší zralé rajčata
1 zralá žlutá hruška
1 hrst vyloupaných a umletých pistácií
dresink:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce javorového sirupu
3 lžíce citronové šťávy nebo octa
1 menší lžíce dijonské hořčice
½ lžičky kajenského pepře
špetku soli
pár lžic vody na rozředění
Návod:
- Do malé misky vsypeme kuskus, osolíme, mícháme, přiléváme 3 dcl vroucí vody. Přikryjeme a necháme nabobtnat, poté necháme chladnout.
- Kadeřávek očistíme, nakrájíme ne jemno, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 1 minutu. Scedíme a propláchneme studenou vodou a vyždímáme.
- Všechny suroviny na dresink vložíme do misky, přidáme asi 4 lžíce vody a metličkou vyšleháme zálivku.
- Do misky s kuskusem přidáme, kadeřávek, nakrájená rajčaty, hrušku, přelijeme dresinkem, vsypeme ½ pistáciím a promícháme. Dle potřeby dochutíme solí. Na talíři posypeme zbylou dávkou pistácií.Můj tip: skvělou volbou je také, když kadeřávek smícháte s olejem, osolíte, a upečete pod grilem v troubě, takto chutná o něco lépe, každopádně jeho vitamíny touto cestou ztratíte.