Greenwayfood

by Petr Klíma

Zeleninová miso polévka s kulatozrnnou rýží

,
Zeleninová miso polévka s kulatozrnnou rýží

Udělat velice zdravou tradiční miso polévku není žádná věda a myslím, že by ji měl co nejdříve každý vyzkoušet. Právě v těchto sychravých dnech může sloužit jako životabudič, který podpoří Vaši imunitu. Než však začneme, je potřeba pořídit ve zdravé výživě či specializovaném japonském obchodě několik důležitých surovin.

Miso pastu bezpochyby, bez ní miso polévka nefunguje. 🙂 Miso dodá polévce charakteristickou chuť. Jedná se o kvašenou pastu, většinou ze sójových bobů (shiro – ta nejjemnější, lehce nasládlá), některé s přídavkem hnědé rýže (genmai), ječmene (hatcho – velice výrazná chuť). Všechny obsahují také fermentační činidlo, většinou získané z houby Koji. Při používání miso past je veledůležité, aby v polévce neprošly varem, pro zachovaní obsažených živin. Já mám radši pasty vyzrálejší-silnější, pokud však chcete polévku posunout ještě a stupeň výše, použijte na polévku místo vody zeleninový vývar.

Mořské řasy, a to v první řadě kombu, které bude sloužit k vytvoření dashi výluhu, jenž bude základem polévky. Do polévky jsem jako vložku použil také řasu Dulse, která je poměrně výrazná a polévce dodá velice zajímavou chuť. Její výhodou je, že se nemusí dopředu máčet. Skvělá a poměrně často používaná je  řasa Wakame, tento druh je však potřeba namočit.

Tofu natural (nebo také sójový sýr) – původní čínská surovina, která je taktéž nedílnou součástí japonské (potažmo zdravé) výživy. Vyrábí se ze sójových bobů – srážením sójového mléka v kombinaci s potravinářskou sádrou. Jeho chuť je velice neutrální, proto je možné ho použít i do moučníků. Do miso polévek se dá také zakoupit tofu, které je ochucené a s přídavkem mořských řas.

Kulatozrnnou rýži do miso polévek se příliš často nepoužívá, ale já myslím, že polévce dodá na sytosti. Tento druh původní neporušené a neleštěné italské rýže často používám i do rizot či pudinků.

Nyní se už můžete pustit do samotného základního receptu.

4 porce
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
3 plátky řasy kombu
70 g kulatozrnné rýže natural
2 hrstky na nudličky nakrájené bílé ředkve
2 hrstky na nudličky nakrájené mrkve
100 g tofu natural
hrstka řasy dulse (wakame)
2 lžíce genmai misa

Návod:

1. Připravíme si kombu dashi, řasu kombu rozlámeme na větší kousky a vložíme do 1,2 l studené vody, necháme vyluhovat nejméně 6 hodin.
2. Rýži propláchneme, zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 30 minut. Odstavíme z plotny a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít, poté scedíme. (Vždy doporučuji uvařit rýže o trochu více, druhý den se hodí třeba do ranní kaše, kterou již pár let pravidelně jím.)
4. Hrnec s namočenou kombu zahřejeme na plotně, nesmí začít vařit. Vyjmeme řasu, vložíme na nudličky nakrájenou ředkev s mrkví a asi 10 minut povaříme.
5. Naběračkou nabereme vývar z polévky, ve kterém rozmícháme miso, dokud se nerozpustí. Vlijeme zpátky do polévky, přidáme na kostičky nakrájené tofu, řasu dulse, uvařenou rýži a najemno nakrájenou jarní cibulku. Necháme ještě pár minut pod pokličkou a poté je polévka připravená k podávání.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

27.11.2019

Share This