Greenwayfood

by Petr Klíma

Zelená ředkvičková polévka

,
Zelená ředkvičková polévka


Farmářské trhy už nabízí hned několik typicky jarních druhů zeleniny, na které se nyní logicky zaměřuji. Připravil jsem pro vás několik receptů z chřestu, polévku,  svěží salát a brzy vám je naservíruji ještě jedno překvapení. Nyní můžete také na svém oblíbené stánku ukořistit rebarboru a jahody a pro tento účel bych vám doporučil tuto úžasnou veganskou mandlovou bublaninu. No a na co nesmím zapomenou, jsou určitě krásné, kulaté a barevné ředkvičky, které mám od čáslavských farmářů Lucie a Milana, se kterými se máte možnost potkat jak na pražském Andělu u východu z metra, tak i na dejvické Kulatáku nedaleko naší restaurace. Zde mimo jiné seženete i mnou oblíbené  špaldových vloček, které jsem pro tuto jarní polévku vybral. Dnes si touto cestou vyzkoušíte, jak využít spodní plody ředkviček, tak také listy a proto je také tato polévka tak krásně zelená. Takové listy můžete též nakrájet do salátu, nemusí nutně skonči na kompostu nebo v koši.

Počet porcí 4
Doba přípravy 35 minut

Suroviny:
1 cibule
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce špaldových bio vloček
2 menší brambory
1 lžička sušených provensálských bylin
1 kostka zeleninového bujonu
200 g ředkviček
2 hrsti ředkvičkových listů
čerstvě umletý barevný pepř
1 dcl rostlinné smetany (rád požívám mandlovou)
čerstvá pažitka a pár ředkviček na zdobení


Návod:

  1. Na jemno nakrájenou cibuli osmahneme do růžova na oleji. Přidáme vločky, které také chvíli zarestujeme. Zalijeme 1l vody, přidáme na kostičky nakrájený brambor, bylinky, bujon, přivedeme k varu a vaříme dokud brambory nezačnou měknout.
  2. Do polévky vsypeme ředkvičky, které 2 minutky povaříme. Nakonec přidáme ředkvičkové listy a opět minutku zavaříme. Odstavíme z plotny, ochutíme solí, pepřem, vlijeme smetanu a rozmixujeme na jemný krém, dle potřeby přidáme trochu vody.
  3. Na talíři nazdobíme smetanou, na nudličky nakrájenými ředkvičkami a posypeme na jemno nakrájenou pažitkou.



Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

20.5.2021

Share This