Houby jsou bezesporu velkým pomocníkem v kuchyni, nejen při rostlinném stravovaní. Jsou příjemně aromatické a poměrně dostupné, žampiony převážně. No a kombinace hub a šalvěje je velice dobrá, ať už v nádivce nebo třeba v takové polévce jako je tato. Víte, že žampiony jsou celosvětově uznávaná surovina s léčebnými schopnostmi? Napomáhá při léčbě a prevenci alergií a atopických ekzémů. Je vhodná dokonce při léčbě lupénky a jiných kožních problémů. Žampiony jsou bohatým zdrojem vitaminů B1, B2, niacinu, kyseliny listové a různých stopových prvků. Každopádně se to s nimi nesmí příliš přehánět.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
2 cibule
300 g hnědých žampionů
2 stroužky česneku
řepkový olej
1 lžíce mořské soli
70 g pohanky lámanky
hrstka čerstvé šalvěje
čerstvě umletý barevný pepř
Návod:
- Žampiony omyjeme a vysušíme ubrouskem. Nakrájíme na hrubší plátky.
- Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do růžova. Přidáme 2/3 žampionů, na plátky nakrájený česnek a opět chvíli orestujeme.
- Zalijeme 1,2 l vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna povaříme asi 15 minut. Vsypeme šalvěj, pohanku a povaříme asi 2 minuty. Necháme pod pokličkou 5 minut dojít.
- Na pánvi s troškou oleje zprudka orestujeme zbylou část žampionů.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem, vsypeme orestované žampiony a jemně opepříme.
(Orestovanými žampiony můžeme také polévku nazdobit tak, jak je tomu na fotce.)
Můj tip:
Servírujeme s krutony, můžeme posypat petrželkou, ale také zjemnit rostlinnou smetanou – doporučuji třeba velice neutrální rýžovou. Do polévky můžeme pro zajímavost také přidat lžičku jablečného octa.