4 porce
doba přípravy 40 minut
Budeme potřebovat:
600 g čerstvých žampionů
2 ks cibule
2 ks brambor
1 malý pórek
1 čl. tymiánu
svazek estragonu
1 pl polévkového koření
kukuřičný škrob (dle potřeby)
mořská sůl
olivový olej
Návod
- Žampiony mírně očistíme, nožem zbavíme zbytků zeminy a pokud možno nemyjeme. Pokud je mytí nevyhnutelné, rychle opereme pod studenou tekoucí vodou a osušíme ubrouskem.
- Oloupanou, na větší kousky nakrájenou cibuli osmahneme do hněda, přidáme část žampionů (400g) nakrájených na plátky, tymián a krátce osmažíme.
- Ihned zalijeme vodou (asi 1,8l), přidáme pórek, brambory a polévkové koření. Vše vaříme doměkka. Jakmile se brambory rozpadají, polévku odstavíme z plotny, vložíme 1/2 estragonu a vše rozmixujeme. Dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem.
- Do téměř hotové polévky vkládáme zbytek žampionů, které jsme si zprudka osmahli v oleji na pánvi.
- Dochucujeme solí dle vlastní chuti. Nakonec posypeme čerstvě nasekaným estragonem.
Rady a tipy
Polévku lze zpestřit jablečným octem nebo zjemnit sójovou smetanou.