Greenwayfood

by Petr Klíma

Vosí hnízda

,
Vosí hnízda


Hnízda patří mezi cukroví, které dají dost práce, hlavně v  případe, když si chcete vyrobit i vlastní podstavky. Chtěl bych upozornit, že kvůli použitým surovinám je vhodné, toto cukroví dělat těsně před vánoci (ideálně týden- 10 dní), aby se vám úly nekazily nebo nezačaly plesnivět.

Těsto na korpusky:
50 g špaldové celozrnné mouky jemné
50 g pšeničné hladké mouky
50 g mandlové mouky
50 g rostlinný tuk Vitaquell (Magarin nebo Cocovit)
2 lžičky vanilkového cukru
25 g javorového sirupu
1 čl. nastrouhané kůry z BIO citronu

Návod:

  1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Necháme zatuhnout v lednici nejlépe přes noc. (není však nutné)
  2. Těsto vyndáme z lednice, necháme povolit, vyválíme po částech na pomoučeném stole, vykrajujeme malé kolečka. (S těstem se pracuje obtížněji, než s běžným cukrovím kvůli použitým surovinám, chce to trochou trpělivost a hlavně moučit jak těsto, tak i váleček. Cukroví podebíráme hrubším nožem a opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem)
  3. Pečeme v předem na 170 °C vyhřáté asi 7 minut. Vše záleží na barvě, nesmí být příliš hnědé, po vyjmutí z trouby ještě trochu dojde.Na úly budeme potřebovat:
    300 g grahamových sušenek (grahamky od Natural Jihlava)
    120 g datlí bez pecek
    80 g vlašských ořechů
    60 g strouhaného kokosu
    3 lžíce rumu
    50 g rostlinného tuku
    3 lžíce kakaa
    2 lžičky javorového sirupu
    krém na plnění:
    2 dcl mandlové smetany
    2 lžíce vanilkového cukru
    2 lžíce rumu
    40 g rostlinného tuku
    3 lžíce javorového sirupu
    4 lžíce vanilkového pudinku
  1. Sušenky a kokos vložíme do nádobky mixeru s nožem a umeleme na jemno.Přidáme zbytek surovina, opět meleme, dokud není vše dobře rozmixované, Vyklopíme, zpracujeme těsto, necháme hodinu vychladit.
  2. Mezitím vlijeme smetanu do malého kastrůlku, přidáme tuk, rum, cukr, sirup a přivedeme k varu. Pudink rozmícháme 1,5 dcl vody (nebo rostlinného mléka) přilijeme do kastrůlku a metličkou mícháme asi minutku do zhoustnutí, dáme vychladit.
  3. Ztuhnuté těsto vtlačujeme do otvíracích formiček na úly, malíčkem uděláme důlek, trochu formičkou poklepeme a otevřeme. (Tato práce chce trpělivost, těsto musí byt dostatečně chladné, formičku můžete také vysypávat moučkovým cukrem, abyste dosáhly úspěchu) Vložíme na chvíli vychladit, poté plníme pudinkem a přiklápíme na hotové korpusky. Skladujeme v lednici až do Vánoc, aby korpusky nasály vlhkost a změkly.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

15.12.2019

Share This