Hnízda patří mezi cukroví, které dají dost práce, hlavně v případe, když si chcete vyrobit i vlastní podstavky. Chtěl bych upozornit, že kvůli použitým surovinám je vhodné, toto cukroví dělat těsně před vánoci (ideálně týden- 10 dní), aby se vám úly nekazily nebo nezačaly plesnivět.
Těsto na korpusky:
50 g špaldové celozrnné mouky jemné
50 g pšeničné hladké mouky
50 g mandlové mouky
50 g rostlinný tuk Vitaquell (Magarin nebo Cocovit)
2 lžičky vanilkového cukru
25 g javorového sirupu
1 čl. nastrouhané kůry z BIO citronu
Návod:
- Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Necháme zatuhnout v lednici nejlépe přes noc. (není však nutné)
- Těsto vyndáme z lednice, necháme povolit, vyválíme po částech na pomoučeném stole, vykrajujeme malé kolečka. (S těstem se pracuje obtížněji, než s běžným cukrovím kvůli použitým surovinám, chce to trochou trpělivost a hlavně moučit jak těsto, tak i váleček. Cukroví podebíráme hrubším nožem a opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem)
- Pečeme v předem na 170 °C vyhřáté asi 7 minut. Vše záleží na barvě, nesmí být příliš hnědé, po vyjmutí z trouby ještě trochu dojde.Na úly budeme potřebovat:
300 g grahamových sušenek (grahamky od Natural Jihlava)
120 g datlí bez pecek
80 g vlašských ořechů
60 g strouhaného kokosu
3 lžíce rumu
50 g rostlinného tuku
3 lžíce kakaa
2 lžičky javorového sirupu
krém na plnění:
2 dcl mandlové smetany
2 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce rumu
40 g rostlinného tuku
3 lžíce javorového sirupu
4 lžíce vanilkového pudinku
- Sušenky a kokos vložíme do nádobky mixeru s nožem a umeleme na jemno.Přidáme zbytek surovina, opět meleme, dokud není vše dobře rozmixované, Vyklopíme, zpracujeme těsto, necháme hodinu vychladit.
- Mezitím vlijeme smetanu do malého kastrůlku, přidáme tuk, rum, cukr, sirup a přivedeme k varu. Pudink rozmícháme 1,5 dcl vody (nebo rostlinného mléka) přilijeme do kastrůlku a metličkou mícháme asi minutku do zhoustnutí, dáme vychladit.
- Ztuhnuté těsto vtlačujeme do otvíracích formiček na úly, malíčkem uděláme důlek, trochu formičkou poklepeme a otevřeme. (Tato práce chce trpělivost, těsto musí byt dostatečně chladné, formičku můžete také vysypávat moučkovým cukrem, abyste dosáhly úspěchu) Vložíme na chvíli vychladit, poté plníme pudinkem a přiklápíme na hotové korpusky. Skladujeme v lednici až do Vánoc, aby korpusky nasály vlhkost a změkly.