Greenwayfood

by Petr Klíma

Vícezrnný kváskový chlebíček se sušenými rajčaty

Vícezrnný kváskový chlebíček se sušenými rajčaty

Budeme potřebovat:

150 g špaldové mouky celozrnné jemné

150 g žitné mouky celozrnné jemné

200 g pšeničné mouky hladké

hrst sušených nasekaných rajčat

1 pl žitného kvásku

2 pl otrub

2 pl lnu hnědého

2 pl slunečnicového semínka

1 pl dýňového semínka

1 čl provensálských bylinek

500 ml vlažné vody

1 čl soli

Návod:

  1. Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a zalijeme vodou. Opět důkladně prohněteme a necháme pod utěrkou prokvasit do druhého dne.
  2. Druhý den těsto přemístíme na dobře pomoučený vál a opět krátce propracujeme.(Pojme to docela dost mouky – cca 100 g i více, záleží, jak těsto prokvasí.)
  1. Těsto přesuneme do margarínem vymaštěné formy a necháme zakryté fólií přes 2 hodiny nakynout v teple.
  2. Vložíme do předem na 200°C vyhřáté trouby, pečeme asi 25 minut do zhnědnutí. Chléb vyjmeme z trouby, vyklopíme na rošt vrchní vrstvou dolů a ještě dopečeme asi 15-20 minut.

DSC_8074

Rady:

Teplotu a čas korigujeme podle barvy chleba, pozor aby se nespálil, každá trouba peče trochu jinak. Troubu mějte zapnutou bez vzduchu, tak jak tomu je v klasické peci na chléb.Kvásek seženete všude tam kde se kváskový chléb peče, určitě vám kousek každý odlije, nic to nestojí. Potom je důležité se o kvásek dobře starat viz zde: vedení kvásku http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:vedeni_kvasku

DSC_8054

Dovednosti

Zveřejněno

4.12.2015

Vložit komentář

Share This