Greenwayfood

by Petr Klíma

Linecké cukroví trochu jinak

,
Linecké cukroví trochu jinak
Jedno z hlavních cukroví, které nesmí chybět na vánočním stole. Vzhledem připomínající linecké pečivo, v celozrnném provedení, s voňavými mandlemi a citronovou kůrou. Budete se opět muset obrnit trpělivostí, těsto se trochu drolí, jakmile najdete správný grif půjde to dobře 🙂
Já dělám rovnou dvojitou dávku, děti berou do školy, občas někdo ochutná a pak to rychle mizí, je o ně vždy velký zájem.

30 drobných slepených kousků
Doba přípravy 60 minut

Těsto:
100 g špaldové celozrnné mouky jemné
100 g pšeničné hladké mouky
100 g mandlové mouky
100 g rostlinný tuk Vitaquell (nebo Alsan)
2 lžičky vanilkového cukru
50 g javorového sirupu
2 čl. nastrouhané kůry z BIO citronu
Dokončení
rybízová marmeláda na slepování
lžíce umletého třtinového cukru na posyp

Návod:

  1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Necháme zatuhnout v lednici nejlépe přes noc. /není však nutné/
  2. Těsto vyndáme z lednice, necháme povolit, vyválíme po částech na pomoučeném stole. /S těstem se pracuje obtížněji, než s běžným lineckým cukrovím kvůli použitým surovinám, chce to trochou trpělivost a hlavně moučit jak těsto, tak i váleček. Cukroví podebíráme hrubším nožem a opatrně přeneseme na plech s pečícím papíre/Pečte v předem na 170 °C vyhřáté asi 7 minut. Vše záleží na barvě, nesmí být příliš hnědé, po vyjmutí z trouby ještě trochu dojde.
  3. Zchladlé cukroví pomažeme na střed, malou vrstvou marmeládou a slepujeme. Poté je lepší nechat cukroví 2 týdny odležet s rozpůleným jablíčkem, aby změklo.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

2.12.2019

Share This