Greenwayfood

by Petr Klíma

VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ s fazolemi Pinto

, ,
VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ s fazolemi Pinto

Když se procházíte na podzim lesem, narazíte na houby klasické jako pravé hřiby, suchohřiby, babky, bedly nebo třeba kozáky. Možná jste ale viděli houbu, která roste právě kolem Václava, roste v celých trsech a říká se jí václavka. Narazil jsem na několik receptů, ale úplně nejběžnější je asi klasický guláš, který jsem tentokrát obohatil fazolemi Pinto. Tato fazole je tvarem totožná s fazolí červenou ledvinou, jen má strakatou narůžovělou barvu a neutrální chuť.

                                              

 Počet porcí  5
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
200 g fazolí Pinto
3 střední cibule
slunečnicový olej
1 lžíce drceného kmínu
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku malá plechovka (70g)
3 lžíce mleté papriky
250 g čerstvých hub václavek
1 žlutá nebo červená kapie
mořská sůl
majoránka

Návod

  1. Den předem namočenou fazoli propláchneme, zalijeme větším množstvím vody a vaříme asi 45 minut pod pokličkou, dokud fazole nezměknou.
  2. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, dokud nezačne pěkně hnědnout, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a opět chvíli restujeme. Přidáme rajčatový protlak, který také osmažíme a nakonec chvíli zarestujeme i mletou papriku. (Základem dobrého guláše je velké množství cibule a restování každé suroviny zvlášť pro zvýraznění chuti.)
  3. Zalijeme asi 1,5 l vody, vsypeme opracované a omyté václavky, menší lžíci soli a dusíme nejméně 30 minut. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájenou kapii, fazole a dusíme, dokud guláš nezhoustne (je možné, že během vaření budeme muset trochu vody přilít).
  4. Odstavíme, přidáme majoránku, dochutíme solí. Můžeme opět přidat jeden stroužek utřeného česneku nebo špetku pepře.
    Můj tip:
    Na talíři posypeme nasekanou jarní cibulkou, petrželkou nebo chilli papričkou. Servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem. No a když václacky nerostou tak bych klidně doporučil třeba hlívu, tu seženete skoro všude.

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

12.10.2017

Share This