Udělat jahodové knedlíky jednou v roce, v době kdy jsou všude jahody, je povinnost. Častokrát mi je dělávala moje máma, tentokrát jsem to nechal na dětech a dopadlo to nadmíru dobře.
Suroviny:
500 g měkký tvaroh (polotučný)
280 g špaldová polohrubá mouka
(dle potřeby i trochu více, něco málo i na podsyp)
1 špetka soli
2 ks žloutek
2 lžičky třtinový hnědý cukr
150 g tvrdý tvaroh (na posypání)
500 g jahod
1 horalka nebo tatranka
moučkový cukr (na posypání)
100 g máslo
Návod:
1. V míse smíchejte měkký tvaroh a žloutky, přidejte mouku, sůl, cukr a vypracujte těsto, které se nelepí na ruce. Nechte asi půl hodiny v lednici odpočinout.
2. Na moukou posypaném stole vykrajujeme 50 g kousky z kterých tvarujeme malé placky. Naplníme jednou omytou a osušenou jahodou, zabalíme a vytvoříme rovnoměrné knedlíky.
3. Vložíme do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte pozvolna 8 až 10 minut.
4. Uvařené knedlíky vylovíme, posypeme nahrubo nastrouhaným tvarohem, nastrouhanou tatrankou, moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.