Linecké cukroví dělá snad skoro každý a k vánocům prostě patří. Letos jsem chtěl mít těsto, které se nedrolí, a myslím, že konzistence není vůbec špatná. Možná se vám bude zdát málo sladké, není divu však je téměř bez cukru. Každopádně dobře oslazená domácí rybízová marmeláda to vyváží. Možná vás zarazí to tofu, sám jsem si také říkal, že to už bude asi trochu moc, ale není to tam vlastně vůbec cítit. Akorát jsou trošku tvrdší než klasické linecké, no je to hodně zdravá alternativa J /Toto linecké potřebuje nejméně 10 dní na změknutí! /
Budeme potřebovat
350 g mouky špaldové celozrnné
250g tofu
40g vanilkové hrašky
80g kokosového tuku
50 g řepkového oleje
100 g rýžového sirupu
kůra z jednoho bio citrónu
1 vanilkový cukr
špetka soli
marmeláda rybízová na potírání
Návod:
1. Do mixéru vložíme tofu, povolený nastrouhaný tuk, olej, sirup, cukr a umixujeme co nejjemněji.
2. Směs vlijeme do druhé mísy, kde jsme si připravili prosetou mouku, hrašku, sůl a citrónovou šťávu. Vypracujeme jemné těsto, které necháme v lednici odležet nejméně 4 hodiny.
3. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 10 minut dokud cukroví nezačne hnědnout.