Pro tento recept jsem se inspiroval ze skotské kuchyně. Je to vzdálená napodobenina tradičního receptu Cranachan, kde jogurt nahrazuje tofu krém a místo vloček je tu skvělá granola, která má vícestranné použití.
5 – 6 porcí, záleží na pohárech
Doba přípravy 70 minut
Budeme potřebovat.
Švestkové chutney
650 g švestek s peckou
2 pl hnědého třtinového cukru
2 dcl vody
1 čl skořice
Tofu krém
400 g tofu natural
2 dcl sójové smetany
2 pl hnědého třtinového cukru
1 čl skořice
1 pl citronové kůry
Granola
250 g pohankových vloček (mohou být i jiné)
hrst dýňových semínek
hrst lískových oříšků
2 pl strouhaného kokosu
8 pl sirupu agáve
Návod:
- Švestky vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme zbytek surovin, přivedeme k varu, ztlumíme a necháme 10 minut podusit. Dle potřeby dochutíme cukrem, záleží na sladkosti švestek. Necháme důkladně vychladnout.
- Na malý plíšek (je dobré použít pečící papír) vysypeme vločky, přidáme nasekaná semínka, ořechy a kokos a vše lžičkou promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté předem na 170°C a pečeme 10 – 15 minut, dokud směs nezačne hnědnout (můžeme několikrát promíchat). Jakmile se nám bude zdát směs dostatečně opečená, vytáhneme z trouby a ihned zalijeme sirupem, opět lžící promícháme a necháme vychladnout. Pokud se nám zdá, že je granoly opravdu hodně, není to omyl. Zbytek si necháme na druhý den na zdravější bezlepkovou snídani s rostlinným mlékem nebo jogurtem.
- Tofu vložíme do mixéru, zalijeme smetanou, ochutíme cukrem, přidáme skořici, kůru a rozmixujeme na jemný krém.
- Do připravených pohárů dáme na dno švestky, následuje tofu, granola a takto opakujeme; poslední vrstvu tvoří švestky, které posypeme granolou.
- Podáváme vychlazené.
Můj tip :
– část vody na zalití švestek, můžeme nahradit šťávou z červené řepy, chutney bude pěkně červené –
– švestky lze nahradit různými druhy ovoce, v zimě postačí i mražené –