Tato bábovka je v podstatě remake tvarohové bábovky. Tvaroh zde tvoří tofu vyšlehané se sójovou smetanou.
Kakao zde nahrazuje karobový prášek a samozřejmě nesmí chybět namočené rozinky s rumem.
doba přípravy 110 minun
Budeme potřebovat:
300 g pšeničné polohrubé mouky
80 g sušené třtinové šťávy
2 hrstky namočených rozinek
1 čl skořice
½ kypřícího prášku bez fosfátů
1 větší čl jedlé sody
1 citrón
150 g tofu natural
2 dcl sójové smetany
1,5 dcl vody
½ banánu
2 pl olivového oleje
5 pl rumu
1 pl karobového prášku
tuk a mouku na vysypání formy
Návod:
- Mouku prosijeme přes síto do větší mísy, přidáme třtinovou štávu, prášek do pečiva, sodu, citronovou kůru, skořici a zamícháme.
- Do mixeru vložíme banán, tofu, sójovou smetanu, vodu, rum, banán, olej a umixujeme do jemna.
- Obě složky včetně rozinek důkladně promícháme v míse, kde jsme měli mouku.
- 1/3 těsta dáme do menší misky a přimícháme karobový prášek.
- Těsta vrstvíme postupně lžící na sebe do vysypané formy. Ve formě zlehka zamícháme, aby se těsta spojila.
- Vložíme do trouby předem vyhřáté na 170°C.
- Po 15 minutách ztlumíme teplotu na 160°C a pečeme dohromady 50-60 minut. Špejlí zkoušíme – musí být suchá a čistá. Když se nám začne shora pálit, zakryjeme alobalem a dopečeme přikryté.
Tuto bábovku jsem pekl 3x, než jsem byl spokojen s výsledkem a složení dotáhl do velmi chutného konce. Je krásně vláčná a hlavně není příliš sladká…
dobry den, chystam se na ni, jen – to tofu pridat jen tak k te casti, jak se mixuje banan?
v postupu jsem to nenasla..
dekuji moc
daniela
Dlouho jsem ji nedělal, ale mělo by to být tak. V receptu jsem to už upravil. Kdyby to nevyšlo, tak prosím napište 🙂 díky