S příchodem teplých letních dnů tíhneme k osvěžujícím moučníkům. A proto jsem si dovolil naservírovat tyto krásné, chutné ale hlavně osvěžující košíčky, plné dobrých a velice zdravých surovin.
18 tartaletek
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
košíčky
1,2 lžičce umletého lnu
100 g rostlinného tuku (Alsan)
200 g praženého ječmene Tsmapa
20 g strouhaného kokosu
50 g rýžového sirupu
extra kokos na podsypávaní těsta
…a také pekáč na pečení muffinů
meruňkový džem
300 g meruněk
2 lžice třtinového cukru
½ lžičky skořice
kešu krém:
120 g kešu ořechu
30 g strouhaný kokos
šťáva z ½ citronu
1 lžička citronové kůry
50 g rýžového sirupu
1 dcl kokosové smetany
Návod:
- Den předem si namočíme kešu ořechy.
- Len zalijeme 4 lžicemi vlažné vody a necháme nabobtnat. Povolený tuk, tsampu a kokos vsypeme do misky. Přidáme sirup, len a vypracujeme těsto, vložíme do fólie a necháme nejméně 2 hodiny v lednici uležet.
- Těsto vyjmeme, propracujeme, vyválíme na kokosem posypaný stůl, sklenicí vykrajujme kolečka o velikosti díry v plechu na muffiny, vtlačíme dovnitř pekáče (je dobré vystlat proužkem pečícího papíru, aby se korpusy lepe vyndávali), vytvarujeme libovolné košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut, necháme vychladnout.
- Meruňky nakrájíme na malé kostičky, doplejeme trochou vody, vsypeme cukr, a pozvolna vaříme asi 10 minut dokud džem nezačne houstnout, rozmixujeme tyčovým mixerem, necháme vychladnout.
- Namočené kešu vložíme do mixeru, přidáme zbytek suroviny a umixujeme v jemný krém. Necháme chvíli vychladit, cukrářským sáčkem plníme košíčky, nakonec přelijeme meruňkami. Vložíme na ½ hodiny do lednice vychladnout.
Můj tip: pokud by jste chtěli dělat dezerty tak stejně krásné jako jsou na obrázku, doporučuji si pořídit krabičku krásně barevných květu, které se hodí taktéž na zmrzlinu atd…..