Greenwayfood

by Petr Klíma

Tajemství dobře uvařené JASMÍNOVÉ RÝŽE

Tajemství dobře uvařené JASMÍNOVÉ RÝŽE

Možná znáte situaci, kdy si koupíte nějaký produkt a na něm chybí návod nebo je na něm instrukce, která není úplně kompletní. Musím říct, že mám zkušenost s různými druhy rýže a předpokládám, že ne každý má doma rýžovar. Já ho třeba nemám, vařím rýži vždy v hrnci, nějak se prostě nechci zasypávat přístroji, které nebudou tak vytížené. Třeba u mých rodičů se vařila rýže klasická, předvařená v sáčku. Příprava je snadná, ale o kvalitě rýže bychom mohli polemizovat. Každopádně je docela možné, že si koupíte stejný druh rýže od stejného výrobce a může se vařit různě. I s tímto mám zkušenost, dávám to za vinu šarži, která do sáčku ve výrobě zrovna doputuje.

DSC_8024-2

U rýže je vždy nejdůležitější množství vody, její propláchnutí a také doba a intenzita vaření. Někdy se dává vody více (naturální neboli hnědá rýže 2 díly rýže na 2 a ½ díly vody.) Studie také potvrzují, že máčení (tedy klíčení – více než 12h) zvyšuje obsah vlákniny a minerálů. Někdy je třeba rýži dostatečně propláchnout a někdy naopak vůbec (u loupané rýže to nemá příliš smysl). Takto je tomu právě u rýže jasmínové, neměla by se proplachovat vůbec.

Jasmínová rýže má ještě jedno úskalí. Nenabývá příliš na objemu, proto bych doporučil vařit trochu větší množství, než jste zvyklí. Ale také proto, že jí sníte mnohem více, než je tomu třeba u rýže natural. Je prostě neodolatelně jemná a chutná. J

A zde je tedy přesný návod jak jasmínovou rýži připravit:
Hrnek rýže zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme na 1/3 a necháme lehce probublávat, trvá to necelých 20 minut. Jakmile začne být rýže na skus a bude se měnit v hustou kaši, přiklopíme pokličkou, zabalíme do utěrky a šoupneme pod peřinu. Tam necháme asi 20 minut dojít. Před podáváním zamícháme. Rýže je mírně lepkavá, ale zrna jsou oddělená.

DSC_8035

Další variantou je, že rýži osmahneme na oleji a zalijeme vodou, přivedeme k varu, ihned přiklopíme a vložíme do horké trouby. Zde pečeme, dokud se voda nevypaří, opět necháme dojít pod pokličkou. Před vložením do trouby také můžeme vložit bobkový list nebo půl cibule s dvěma vpíchnutými hřebíčky. Tento postup je velice populární u rýže natural, zde bych ale doporučil na jeden díl rýže 3 díly vody.

DSC_8057

A na závěr: z hlediska výživy bych určitě doporučil rýži naturální, dlouhozrnnou nebo třeba míchanou barevnou. Její slupka nám čistí střeva a pomáhá při trávení. Obsahuje trojnásobně větší množství aminokyselin potřebných pro růst a obnovu tkání.  Po takové rýži také vydržíme déle bez jídla, nemáme ihned chuť na něco dalšího. Paradoxně u nás v restauraci je nejoblíbenější jak jasmínová, tak basmati bílá rýže.

 

Jasmínová rýže se hodí k asijským jídlům, číně, kari…..
Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou

curry

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

11.12.2016

Share This