K tvorbě nových receptů mě často inspirují lidé, kterým jídla v naší restauraci tak chutnají, že přijdou s otázkou, jak si takto podobně připravit určité jídlo sami doma. I u tohoto pokrmu tomu tak bylo a proto jsem, neváhal vytvořil recept a zařadil mezi další recepty na svůj blog. Často je delší proces, než recept vznikne, jelikož já nikdy nedělám v restauraci jídlo úplně stejně, záleží na situaci, které suroviny potřebuji zpracovat a i proto je na konci receptu několik rad, jak jídlo ozvláštnit.
Na receptu není nic moc složitého, každopádně několik věcí dělá toto jídlo speciální a ojedinělé. V první řadě rajský základ, kdy budete muset sehnat řapíkatý celer. Dále velice důležitá upečená zelenina středomořského druhu (lilek, paprika, cuketa), ale také dobře zvolené bylinky, jak čerstvé (oregano, bazalka) tak i sušené (zde jsem zvolil výbornou osvědčenou bylinkovou směs od Sonnentor). A nakonec dobrý a kvalitní panenský olivový olej, ten dělá těstoviny a výslednou chuť famózní.
Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat
3 stroužky česneku
panenský olivový olej
1 menší červená cibule
1 lodyhu řapíkatého celeru
5 lžic redukovaného rajčatového protlaku
1 menší lilek
1 menší červená paprika
1 menší žlutá paprika
1 lžíce koření na pizzu a těstoviny
1 menší mladá cuketa
250 g libovolných bio těstovin (já často používám Girolomoni)
hrstka čerstvého oregana a bazalky
čerstvě umletý barevný pepř
Návod:
- Do hrnce s rozehřátým olejem vsypeme na hrubo nasekaný česnek, krátce orestujeme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a opět pozvolna asi 5 minut restujeme. Nakonec přidáme protlak, také orestujeme, zalijeme ½ l vody, osolíme lžičkou soli, přivedeme k varu a necháme provařit asi deset minut.
- Lilek a papriky nakrájíme, na kostky, zalijeme olejem, posypme kořením (na pizzu), osolíme a pečeme na 180 °C v troubě 10-15 minut. Jakmile začne lilek měknout, přidáme cuketu, opět pečeme asi pět minut do zlatova. Zeleninu vsypeme do omáčky a dáme stranou.
- Do velkého hrnce vsypeme do vroucí osolené vody těstoviny, vaříme dle návodu al dente, scedíme, přelijeme omáčkou se zeleninou, ochutíme pepřem, vsypeme nasekané čerstvé bylinky, zalijeme opět trochou oleje a zamícháme.
Jak tento recept posunout o level výše?
- po uvaření můžete do těstoviny zamíchat čerstvou rukolu
- těstoviny posypte kešu parmazánem (rozmixovaný suš. česnek, kešu a lahůdkové droždí)
- do směsi vmíchejte jakékoliv olivy nebo kapary
- k lilku a paprice přikrájejte kousky čerstvého fenyklu
- upečte zeleniny o trochu více, využijete na topinky s bazalkovým pestem, přelité balsamikovou redukcí