U nás v restauraci děláme už řadu let špenátové lasagne, stojí tam na ně vždy ohromná fronta a jsou pryč jako první. Dozvěděl jsem se, že několik zákazníků za nimi cestuje přes celé město. A možná proto jsem se konečně rozhodl tento neobvyklý recept poodkrýt. Tato verze je výjimečná přidáním několika surovin, které v nich běžně nebývají. Jsou to žampiony, rajčata a velkou pozornost bych zaměřil na tzv. KEŠUnézu, která je na povrchu dozlatova zapečená. Nebudete věřit, co taková směs rozmixovaných ořechů s česnekem a citrónem s pokrmem udělá. Toto se musí vyzkoušet, co říkáte?
6 porcí
doba přípravy 30 minut
doba pečení 45 minut
Na kešunézu budeme potřebovat:
120 g kešu ořechů
200 ml vody
1 stroužek česneku
citron
mořská sůl
sušené bylinky (oregano, bazalka)
Lasagne:
1 cibule
4 pl slunečnicového oleje
400 g mraženého sekaného špenátu
3 stroužky česneku
mořská sůl
bylinky (čerstvá bazalka a sušené oregano)
1 balíček lasagní (já použil BIO od Alnatury)
6 ks zralých rajčat
5 ks žampionů
Návod:
- Kešu oříšky zalijeme 200 ml vody a necháme nejlépe 12 hodin namočené v lednici (postačí ale i 4 hodiny). Před použitím přidáme česnek, osolíme, zastříkneme citrónem a i s vodou rozmixujeme tyčovým mixerem. Lžící vmícháme sušené bylinky. Kešunézu také můžeme ochutit lahůdkovým droždím.
- Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Přidáme povolený špenát, zalijeme 0,5 l vody a dochutíme solí. Na plotně zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme, vmícháme rozetřený česnek. Není třeba se bát, že je směs poměrně řídká, těstoviny si tekutinu dobře nasají. Místo soli lze přidat kostku zeleninového bujonu.
- Na dno zapékací misky vlijeme 2 naběračky špenátu (asi 1/3 množství), poklademe třemi pláty lasagní. Další vrstvou jsou plátky rajčat, které zlehka osolíme, posypeme bazalkou a oreganem. Opět vrstvíme lasagne, zalijeme opět špenátem a poklademe plátky žampionů. Posypeme sušeným oreganem a osolíme. Zalijeme zbytkem špenátu a poklademe opět plátky rajčat.
- Celé přelijeme kešunézou a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180°C dozlatova cca 45 minut. Nakonec vypneme troubu a necháme asi 20 minut dojít, aby lasagne nasákly a držely pohromadě.