Greenwayfood

by Petr Klíma

Špenátové lasagne s žampiony a rajčaty

Špenátové lasagne s žampiony a rajčaty


U nás v restauraci děláme už řadu let špenátové lasagne, stojí tam na ně vždy ohromná fronta a jsou pryč jako první. Dozvěděl jsem se, že několik zákazníků za nimi cestuje přes celé město. A možná proto jsem se konečně rozhodl tento neobvyklý recept poodkrýt. Tato verze je výjimečná přidáním několika surovin, které v nich běžně nebývají. Jsou to žampiony, rajčata a velkou pozornost bych zaměřil na tzv. KEŠUnézu, která je na povrchu dozlatova zapečená. Nebudete věřit, co taková směs rozmixovaných ořechů s česnekem a citrónem s pokrmem udělá. Toto se musí vyzkoušet, co říkáte?

DSC_0306

6 porcí
doba přípravy
30 minut
doba pečení 45 minut

Na kešunézu budeme potřebovat:
120 g kešu ořechů
200 ml vody
1 stroužek česneku
citron
mořská sůl
sušené bylinky (oregano, bazalka)
Lasagne:
1 cibule
4 pl slunečnicového oleje
400 g mraženého sekaného špenátu
3 stroužky česneku
mořská sůl
bylinky (čerstvá bazalka a sušené oregano)
1 balíček lasagní (já použil BIO od Alnatury)
6 ks zralých rajčat
5 ks žampionů

DSC_0500

DSC_0417

Návod:

  1. Kešu oříšky zalijeme 200 ml vody a necháme nejlépe 12 hodin namočené v lednici (postačí ale i 4 hodiny). Před použitím přidáme česnek, osolíme, zastříkneme citrónem a i s vodou rozmixujeme tyčovým mixerem. Lžící vmícháme sušené bylinky. Kešunézu také můžeme ochutit lahůdkovým droždím.
  2. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do růžova. Přidáme povolený špenát, zalijeme 0,5 l vody a dochutíme solí. Na plotně zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme, vmícháme rozetřený česnek. Není třeba se bát, že je směs poměrně řídká, těstoviny si tekutinu dobře nasají. Místo soli lze přidat kostku zeleninového bujonu.
  3. Na dno zapékací misky vlijeme 2 naběračky špenátu (asi 1/3 množství), poklademe třemi pláty lasagní. Další vrstvou jsou plátky rajčat, které zlehka osolíme, posypeme bazalkou a oreganem. Opět vrstvíme lasagne, zalijeme opět špenátem a poklademe plátky žampionů. Posypeme sušeným oreganem a osolíme. Zalijeme zbytkem špenátu a poklademe opět plátky rajčat.DSC_0001-Edit-3
  4. Celé přelijeme kešunézou a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180°C dozlatova cca 45 minut. Nakonec vypneme troubu a necháme asi 20 minut dojít, aby lasagne nasákly a držely pohromadě.DSC_0466
  5. DSC_0485DSC_0343

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

20.1.2017

Share This