Tahle polévka má svoje pevné místo v jídelníčku naší restaurace již řadu let. Myslím si, že jáhly ke špenátu nějak patří, je to prostě dobrá bezlepková vložka, která dělá polévku bohatší. No a právě teď, kdy je na trhu k dispozici mladý čerstvý špenát jsem se rozhodnul, tuto poměrně jednoduchou polévku poodkrýt.
Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
100 g jáhel (v syrovém stavu)
4 lžíce olivového oleje
svazek jarní cibule
2 menší brambory
2 stroužky česneku
špetku mletého muškátu
1 čl drceného kmínu
1 lžičku wurzlu
1 lžičku soli
malou hrstku čerstvého oregana
2 střední svazky listového špenátu
misku čerstvé řeřichy
Návod:
- Horkou vodou propláchnuté jáhly zalijeme 3 dcl vody a lehce osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme žár na polovinu a pozvolna vaříme 10 minut. Během vaření občas promícháme. Necháme pod pokličkou dojít a občas prohrábneme vidličkou, aby se neslepily.
- Očištěné spodní části cibulí nakrájíme na hrubo a osmahneme na oleji do růžova. Ke konci přisypeme na plátky nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Základ zalijeme 1 a ½ l vody, přidáme wurzl, muškát, kmín a osolíme. Přidáme také na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud nezměknou.
- Nakonec přidáme 2/3 opraného špenátu a provaříme asi 5 minut. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem,
- Zbytek listů špenátu (1/3) osmahne zprudka na lžíci oleji na pánvi. Do hotové polévky vložíme jáhly, osmahnutý špenát a vše necháme asi 10 minut odpočinout. Jáhly ještě mírně nabudou na objemu. Naservírujeme do misky a posypeme čerstvou řeřichou.
Můj tip: Polévku můžeme zjemnit rostlinnou smetanou.
Nádherné misky jsou z Eliášova obchodu na Dejvické.