Greenwayfood

by Petr Klíma

Špenát

Špenát

Mezi další klasicky jarní surovinu bezesporu patří mladé listy špenátu. Původ a pěstování setého špenátu je nejprve dohledatelný v jihozápadní Asii. Od 7. století byl pěstován ve větší míře v Číně. Do Evropy se však díky Maurům přes Francii poprvé dostává až kolem roku 1100. Špenát se seje vždy na jaře a jeho listy dovedou na záhonu vydržet až do pozdního podzimu. Vyhovuje mu chladnější podnebí s teplotami do 18°C, avšak na místě, kde je hodně světla.

Už od Pepka námořníka víme, že je vyhledávaný především jako zdroj železa. Vědecké studie však prokázaly, že obsah železa ve špenátu není zdaleka tak vysoký jako třeba v některých druzích masa, v máku, vybraných luštěninách, mořských plodech či v dýňových semenech. O jeho pozitivním přínosu pro lidské zdraví však nemůže být pochyb – obsahuje velké množství beta karotenu, kyseliny listové, minerálů a vitamíny A, C, E a K.

Tak jako každý druh zeleniny je nejlépe tyto zelené listy konzumovat syrové či krátce orestované. Při přípravě chutných salátů kombinuji špenát s jinými listovými saláty, ředkvičkami nebo jakoukoliv jinou zeleninou, kterou doma najdu. To vše promíchám se sladkokyselým dresinkem např. s typicky jarní bylinkou, kterou je kopr. Pokud byste však špenát chtěli použít do jarního detoxikačního smoothie, což je pro tělo velice prospěšné, určitě bych doporučil doplnit ho sladkým jablíčkem, banánem, okurkou, přidat pár kapek citronu, nebo dosladit datlemi či výživově doplnit chia semínky nebo loupaným konopným semínkem.

V teplé kuchyni doporučuji špenát kombinovat třeba s francouzskou zelenou čočkou, podusit ve smetanové omáčce se lžící dijonské hořčice. Výtečná je i mixovaná polévka obohacená jáhlami. Výborný je také špenát s pečenou dýní nebo řepou, s ne příliš rozvařenou čočkou a česnekem, či jarním pestem z medvědího česneku.

Mimo sezonu je ho také možné koupit mražený, já dávám většinou přednost organické značce Alnatura, kterou často kupuji v Globusu, myslím že je tato značka k sehnání i v Bille. Špenát je vždy po ruce a během několika minut lze připravit rychlé a přitom velice zdravé jídlo. Pokud ho dusíte sekaný na cibulce, doporučuji kromě česneku provonět špetkou muškátového květu nebo dochutit bylinnou solí.

No a co vyzkoušet ze špenátu? Pár inspirací zde:
Špenátové lasagne s žampiony a rajčaty

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem
Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

 

Dovednosti

Zveřejněno

26.5.2018

Vložit komentář

Share This