Máme za sebou další kroužek vaření v kuchyňkách školy na Hanspaulce. Malí kuchtíci si čím dál více osvojují základní kuchařské dovednosti, učí se samostatnosti, znají se více navzájem, také prostředí kuchyně jim už není cizí, dokonce i já si děti pamatuji podle jména. Snažím se trochu míchat různými skupinami, aby se děti více poznávaly a dovedly společně dotáhnout požadovaný pokrm podle receptu do konce, přece jen věkové rozdíly tu jsou značné. Nemyslím si, že děti po prvním pololetí budou umět okamžitě vařit, je to pozvolný proces, každá dovednost v kuchyni jim v budoucnu bude ku prospěchu, dnešním mobilním dětem jsou jisté manuální práce dost cizí, je pro ně výzva si uvařit doma sami večeři.
Snažil jsem se pro děti vymyslet pro tentokrát něco jednoduchého a přitom chutného. Proto jsem zvolil vaření špaget klasickými italskými postupy. A nebyla by to klasika, kdybychom začali u špaget aglio e olio, alla carbonara a také špaget s drcenými cherry rajčátky a bazalkou což je zjednodušený recept alla marinara. Některé recepty jsme si upravili, do aglio e olio jsme nedali chilli papričku, místo toho jsme měli k dispozici sušená rajčátka. Carbonara byla velice autentická, každý ze zúčastněných si vyzkoušel svoji vlastní verzi. Alla marinara obsahovala mimo jiné i rukolu, sám u podobných receptů dost experimentuji, používám třeba černé olivy nebo kapary.
Koupil jsem dětem italské bio těstoviny Girolomoni 1,7 mm, které jsou trochu širší na rozdíl od klasických špaget, velice rád je doma používám, seženete je v dejvické prodejně Country life. Děti si připravily všechny suroviny, mezitím si daly vařit do hrnce s vodou špagety. Práce jim šla pěkně od ruky, všem se jídla povedla a mohly se společně pustit do baštění. Vybízel jsem je také, aby navzájem jídla ochutnaly od druhých, sám jsem se divil že se nebály použít dost parmazánu, přece jen je to dost výrazný sýr. Vše se povedlo dle mých představ, jídla jsem ochutnal a chutnala mi, také úklid byl více koordinovaný. Recepty přikládám níže, nejsou moje, já je dělám dost podobně. Takže za dva týdny 29.11 opět na značkách.
Recepty zde:
špagety s rajčátky a bazalkou
špagety aglio e olio
špagety alla carobona