Tento recept je druhý v pořadí z kopřivové série, další inspirace jak na tuto bylinku. Už jsem si tak dlouho nepošmákl, každá chuť na svém místě. Kopřivy jsou nyní nejvíc aktuální bylinou, která vás spálí kam si lehnete 🙂 . Jak jsem je trhal tak mě píchali i přes rukavici. Přemýšlel jsem, jak se třeba kopřivy dělí, podle toho jak pálí 🙂 ? Jestli jsou třeba druhy, které pálí více a které méně? Také jsem viděl fotku detailu kopřivy přímo pod mikroskopem, jsou na nich super ostré jehly co nás spálí, nebo spíš píchnou když se o ně otřeme. Ale nechme botaniku a koukněme se na recept.
3-4 porce
doba přípravy 35 minut
Budeme potřebovat:
150 g celozrnných špaget
5 hrstek mladých kopřiv
1 cibuli
4 pl olivového oleje
3 stroužky česneku
1 chilli papričku /feferonku/
150 g uzeného tofu
250 ml sójové smetany
hrstka vlašských ořechů /slunečnice/
sekaná petrželka
mořská sůl
Návod:
- Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do růžova. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chilli a opět zlehka osmažíme. Přisypeme na hrubo nastrouhané tofu a kopřivy a společně krátce zarestujeme.
- Zalijeme smetanou, osolíme a podusíme asi 5 minut.
- Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5-7 minut podle druhu. /odstavíme a necháme pod pokličkou dojít. Po scezení je vsypeme do omáčky, posypeme nasekanými ořechy a zamícháme. /těstoviny můžou obsahovat trochu vody, omáčka má tendenci
houstnout ale také se budou lépe míchat.
Můj tip:
Na talíři posypte ořechy, petrželkou, lahůdkovým droždím nebo mletým pepřem.
Krásný recept, který určitě stojí za vyzkoušení. S dovolením ukládám 😊